Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει εξερχόμενος του Μεγάρου στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία».

«Υπάρχει πρόβλημα συντονισμού των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι χρήσιμο γιατί έχει αξιακό, ιδεολογικό, ιστορικό περιεχόμενο. Είναι διεθνής μας υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα Ηνωμένα Έθνη κατά των φιλοναζιστικών συμπεριφορών. Έχουμε ένα πολιτικό μόρφωμα απροκάλυπτα ναζιστικό που συνιστά προσβολή της έννομης τάξης και υποκαθιστά τη αστυνομία ενώ η απάντηση πρέπει να έρχεται από το οργανωμένο κράτος και όχι από αυτόκλητους τραμπούκους».

Πρόκειται για μια «μεγάλη δημόσια δημοκρατική πράξη», είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. «Δεν ήταν νομική τεχνική συζήτηση, αλλά βαθιά πολιτική, ιστορική και αξιακή».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση, να βελτιωθεί και να ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Eίπε ότι υπάρχουν δύο λύσεις και πως το θέμα αυτό δεν παραπέμπεται σε καμία νεότερη συζήτηση.

Η πρώτη λύση, «αυτή που σαφώς προτιμούμε», είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί να ψηφιστεί από τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία από όλο το συνταγματικό τόξο, από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης».

Εάν η κυβέρνηση τελικώς δεν συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, είπε ο κ. Βενιζέλος, «η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία είμαι βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ και άλλα κόμματα γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται τα κείμενα αυτά, να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή και ευελπιστούμε πως η ΝΔ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει με τους βουλευτές της την πρόταση νόμου. Πάντα με τη συζήτηση ανοικτή για οποιαδήποτε βελτίωση ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα και καμία παρεξήγηση, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να αξιολογηθεί ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωσή της η ανάκαμψη της οικονομίας. «Έθεσα το θέμα της ανεργίας, το οποίο δε θα λυθεί μόνο με ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη είναι όρος αναγκαίος αλλά όχι επαρκής. Απαιτούνται μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις για να βρουν δουλειά οι νέοι άνθρωποι».

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ανέφερε ότι «από εμάς δεν τίθεται και δεν υπάρχει και ούτε κατάλαβα να τίθεται και από τη ΝΔ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε γενικότερα ότι «υπάρχει πρόβλημα» και πως «h κυβέρνηση πρέπει να συνεννοηθεί».

Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε οι κυβερνητικοί εταίροι «να ξανασυμφωνήσουν το προγραμματικό, οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο», κάτι που όπως σημείωσε αφορά τόσο σε αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας όσο και σε αξιολόγηση προσώπων».

«Κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική αλλά «κυβέρνηση συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί τώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος, και κατέληξε λέγοντας ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τις 2.000 απολύσεις στην ΕΡΤ.