Πρώτη μέρα στο σχολείο: Τα μηνύματα του αρχιεπισκόπου και της Σοφίας Ζαχαράκη στα παιδιά

«Ήρθαμε για να χαρούμε την έναρξη των μαθημάτων σας και να τελέσουμε τον αγιασμό της εκκλησίας μας»


ΕΛΛΑΔΑ
11:34
11/09/2019
Πρώτη μέρα στο σχολείο: Τα μηνύματα του αρχιεπισκόπου και της Σοφίας Ζαχαράκη στα παιδιά
18
loading

Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, και της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, τελέστηκε σήμερα ο αγιασμός στα 39o -141ο Δημοτικά Σχολεία και 97ο Νηπιαγωγείο Αθηνών.

«Αγαπητά μας παιδιά, είμαστε όλοι κοντά σας σήμερα στη γιορτή, στη χαρούμενη αυτή εδώ ατμόσφαιρα. Ξεκούραστοι πια από το καλοκαίρι έρχεστε με πολλή όρεξη για τα μαθήματά σας στο άνοιγμα του σχολείου. Είμαστε κοντά σας, εδώ, όλοι, οι γονείς σας, οι δάσκαλοί σας, το υπουργείο Παιδείας, οι φίλοι σας. Ήρθαμε για να χαρούμε την έναρξη των μαθημάτων σας και να τελέσουμε τον αγιασμό της εκκλησίας μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα, ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Όπως ακούσατε στην ακολουθία, αν θέλετε να δείτε ποιο είναι το νόημα το βαθύτερο των λέξεων, η ευχή η κεντρική ήταν να γίνετε σοφοί και τόνισαν ότι υπάρχουν στον κόσμο και στην πορεία μας δύο ειδών σοφίες, εκείνη που βγαίνει από το σχολείο, τα γράμματα, δια της εμπειρίας της ζωής και η γνώση γενικότερα. Είναι απαραίτητα αυτά τα στοιχεία, είναι πράγματα, τα οποία πρέπει να τα επιδιώκουμε γιατί μας χρειάζονται στη ζωή μας».

«Δεν υπάρχει μόνο, όμως, η ανθρώπινη σοφία αλλά είναι και η σοφία η άνωθεν κατερχομένη, η σοφία που κατεβαίνει με ένα δικό της τρόπο από τον ουρανό, από την επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Κι εκεί ακριβώς που συναντιούνται τα δύο είδη της σοφίας, της ανθρώπινης και της θεϊκής σοφίας, εκεί γίνεται ο χαριτωμένος άνθρωπος, ο χαρισματούχος.

Κι αυτό το σχολείο εδώ πέρα και η πολιτεία μας και η οικογένεια και η εκκλησία μας αυτό θέλουμε και αυτό επιδιώκουμε, τα παιδιά μας, δηλαδή εσείς, να γίνετε χαρισματούχοι, να πάρετε προσόντα, τάλαντα στη ζωή σας, αλλά να μην είναι μονομερή, να βαραίνουν από ένα μέρος, και τα δύο, και την ανθρώπινη σοφία που βγαίνει από αυτά τα σχολεία και από τον κόπο στη ζωή, αλλά και τη σοφία την άνωθεν κατερχομένη.

Αυτή είναι και η ευχή όλων μας και της πατρίδας μας, της υφυπουργού, των δασκάλων, των γονέων και των φίλων σας θα λέγαμε γενικότερα. Και έτσι σας θέλουμε, προικισμένους, φωτισμένους, να πορευτείτε στη ζωή σας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε: «Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι σας κάνουμε ένα δικό μας δώρο, ένα κέντρο μουσικής παιδείας, ένα σχολείο μουσικής παιδείας, κάτι που χρειάζεται σαν προσθήκη στα προσόντα, στην πορεία στη ζωή. Μέσα από την καρδιά μου, σαν πνευματικός πατέρας, σας εύχομαι υγεία, δύναμη, προκοπή και σοφία δύο ειδών, και τη σοφία του ανθρώπου και τη σοφία του Θεού».

Σοφία Ζαχαράκη: Πιο σημαντική λέξη είναι η προσπάθεια

Να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, καθώς «η πιο σημαντική λέξη είναι η προσπάθεια», προέτρεψε τους μαθητές, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού τη. «Όλοι είμαστε εδώ για τα παιδιά, οι γονείς που έχετε έρθει εδώ με την αγωνία της πρώτης μέρας, οι εκπαιδευτικοί, οι συνάδελφοι, ξέρω την αγωνία σας για την αρχή της χρονιάς, ξέρω όμως και την όρεξή σας. Πριν από λίγα χρόνια στεκόμουν κι εγώ στην ίδια θέση που στεκόσαστε κι εσείς», συμπλήρωσε η κ. Ζαχαράκη.

Ακόμη, απευθυνόμενη στα παιδιά είπε: «Ξέρω ότι είστε μικρά στο νηπιαγωγείο, ξέρω ότι ξεκινάτε τώρα το δημοτικό, με πολλή όρεξη να μάθετε πράγματα, στη δευτέρα, στην τρίτη, στην τετάρτη, στην πέμπτη και στην έκτη που ξέρετε ότι την επόμενη χρονιά θα ετοιμάζεστε για το μεγάλο σχολείο, το γυμνάσιο, ξέρω, επίσης, ότι ανυπομονείτε να μπείτε σήμερα μέσα στην τάξη».

Παράλληλα, η υφυπουργός επισήμανε: «Πρώτα από όλα θέλω να δώσετε φέτος τον καλύτερο σας εαυτό. Πιο σημαντική λέξη είναι η προσπάθεια. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι στο τέλος της χρονιάς να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας, ότι βάλαμε τον καλύτερο μας εαυτό και στα μαθήματα με τη δασκάλα μας και τον δάσκαλό μας αλλά και στα υπόλοιπα μαθήματα, σε οποιονδήποτε δάσκαλο, δασκάλα βρίσκεται απέναντί σας στην τάξη. Δεύτερη υπόσχεση, θα ανοίγεστε στη δασκάλα, στον δάσκαλο, στα παιδιά για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί ή σας στεναχωρεί.

Θα πηγαίνετε στη δασκάλα, στον δάσκαλό σας να το λέτε και να αισθάνεστε αμέσως καλύτερα. Και το τρίτο πράγμα που θέλω να θυμάστε είναι ότι όπως μαθαίνετε από τους δασκάλους και τις δασκάλες σας, έτσι μαθαίνουν και οι δάσκαλοι από εσάς. Άρα είναι μία ζωντανή διαδικασία, η οποία θα σας δημιουργήσει ωραίες αναμνήσεις που κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να σας στερήσει».

«Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο νέο έτος. Το υπουργείο Παιδείας θα είναι ανοιχτό στο να ακούει τα ζητήματα, όταν φύγουν οι κάμερες και οι φωτογράφοι, έτσι ώστε τα ζητήματα που έχετε να γίνονται δικά μας. Θέλω να δώσετε ένα μεγάλο χειροκρότημα στον εαυτό σας για την προσπάθεια που θα κάνετε και να υποσχεθείτε ξανά ότι ναι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό αυτή τη χρονιά», κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar criskalts

  Και κάτι τέτοιες μέρες βγάζουν σπυριά οι ζαίοι.
  Σήμερα για δύο λόγους, ο ένας είναι γιατί πρέπει να μάθουν γράμματα...

 2. avatar Τι ωραία!

  Μια καινούρια αρχή, με αισιοδοξία, όρεξη για δουλειά, μάθηση και πρόοδο, τη βοήθεια των καθηγητών μας και την ευλογία του Θεού! Καλή πρόοδο σε όλους!

  1. avatar Περίεργος.

   Τι σχέση εχει ο "θεός" ,με δουλειά, μάθηση και πρόοδο;

 3. avatar Η.

  Η παροχή σανού πρέπει να ξεκινάει από τη πρώτη μέρα του σχολείου,διαφορετικά οι εμποροι θεού θα μείνουν κάποτε ανεργοι.

 4. avatar Το Παπαδαριό εχει ΣΤΟΧΟ τα ΣΧΟΛΕΙΑ ! Πρωινή προσευχη αγιασμός κτλ

  Με αυτά Ασχολείται ατελειωτα γιατι 《Εξ Απαλών Ονυχων》 ειναι Γόνιμη και Αποδοτική η ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ! ........ΙΑΣΩΝ !

 5. avatar ΝΙΚΟΣ1971

  Σωστά, δεν θέλουμε εκκλησία !!
  Εμείς καταγόμαστε από τον πίθηκο και είμαστε περήφανοι !! Που πήγε η μπανάνα μου ??

  1. avatar διαολος

   σου την έκλεψε ο παππάς, χαχα

  2. avatar κ. ΝΙΚΟ

   Φρόντισε να βρείς τη μπανάνα σου γιατί το μυαλό μας πάει στο χειρότερο!

   1. avatar ΝΙΚΟΣ1971

    Αν ανήκεις στους ΛΟΑΤΚΙ , λυπάμαι που σε στεναχωρώ αλλά εγώ την μπανάνα τη χρησιμοποιώ για φαγητό καλό μόνο .

 6. avatar Εγω ! ο Αρχιεπισκοπος σας !

  Δεν θελουμε ουτε Επισκοπους ουτε Αρχιεπισκοπους ! Σχολια και Ανεξαρτητη Παιδεισα ΘΕΛΟΥΜΕ Μεσαιωνα δεν θελουμε !......ΙΑΣΩΝ

  1. avatar Ευπατριδης

   Σχόλια γίνονται πολλά εδώ.Για παιδείσα,δεν ξέρω .Να ψάξω αμα είναι...

   1. avatar κε Ευπατριδη

    Τώρα είναι η ευκαιρία να τελειώσεις επιτέλους το Δημοτικό.
    Καλή σχολική χρονιά.

 7. avatar ΤΖΙΜΑΚΛΑΣ

  Έξω οι παπάδες απο τα σχολεία. Ο σκοταδισμός δεν έχει σχέση με τη γνώση, ούτε με την κριτική σκέψη, ούτε με την ελευθερία.

  1. avatar Θάνος 510

   Όπου βγάλανε τη θρησκεία και τους παπάδες από τα σχολεία, έπεσε το πιο βαθύ σκοτάδι του αθεϊσμού και της παρα-μόρφωσης του ανθρώπου. Ο αριστερός Όργουελ τα περιέγραψε μια χαρά στο βιβλίο Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.Ο αθεϊσμός έκανε τους ανθρώπους κτήνη, χωρίς ιερό και όσιο. Ακολούθησαν ο αυταρχισμός, οι φυλακίσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι δολοφονικές. Γι'αυτό ξαναγύρισαν στη θρησκεία της Ανάστασης, της Αγάπης και της Αλήθειας. Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά! Με όσο περισσότερο Θεό γίνεται!

  2. avatar διαολος

   +1

  3. avatar Ευπατριδης

   Σωστά,ο σκοταδισμός έχει σχέση με σένα,εδώ και καιρό και επίσημη μάλιστα.Για παντρειά πάτε! Άντε και καλούς απογόνους...

   1. avatar κε Ευπατριδη

    Ευπατρίδης=χαρακτηρισμός ατόμου που συνδυάζει την αριστοκρατική καταγωγή με την ευγένεια του χαρακτήρα και με την πνευματική καλλιέργεια.
    Αλήθεια πιστεύεις οτι ΕΣΥ είσαι Ευπατρίδης;
    Ζήτα βοήθεια από τους συγγενείς σου πριν είναι πολύ αργά.

 8. avatar Η.

  Η ζωή στο Ιράν της Ευρώπης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει