Τασούλας: Η υπόθεση Πολάκη δεν αφορά την κυβέρνηση, αφορά τη Βουλή

«Δεν είναι δίωξη, ούτε αήθης πολεμική»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:22
31/07/2019
Τασούλας: Η υπόθεση Πολάκη δεν αφορά την κυβέρνηση, αφορά τη Βουλή
30
loading

Η υπόθεση της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη δεν αφορά την κυβέρνηση, αφορά αποκλειστικά τη Βουλή, η οποία τήρησε όλες τις προθεσμίες και ενήργησε σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα και το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης να προχωρήσει αυτή η διαδικασία με βάση το άρθρο περί άρσης της ασυλίας βουλευτή κι όχι σύμφωνα με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πολάκης.

Πάνω σε αυτό το σκεπτικό βασίστηκε η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, μετά την αποχώρηση από την Ολομέλεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη μομφή που απηύθυνε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ίδιο περί συμμετοχής του προέδρου της Βουλής σε αντισυνταγματική διαχείριση του θέματος.

Επιπλέον, προκειμένου να απαντήσει στην κατηγορία που απηύθυνε ο πρώην αν. υπουργός Υγείας περί πολιτικής του δίωξης, ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι η προηγούμενη Βουλή πριν από τις εκλογές είχε δυόμιση μήνες στη διάθεσή της να φέρει σε πέρας τις υποθέσεις Πολάκη, όπως η τότε πλειοψηφία θεωρούσε σωστό.

«Αν, δηλαδή, υιοθετούσε κανείς τα περί δήθεν συμμετοχής της Βουλής σε ξεκάθαρη πολιτική δίωξη του κ. Πολάκη, κάτι που απορρίπτω κατηγορηματικά για την παρούσα Βουλή, θα μπορούσε να πει ότι η προηγούμενη Βουλή, αδρανώντας, τον άφησε εκτεθειμένο και δεν του έλυσε το θέμα σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείτο για άλλους υπουργούς», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Συνεπώς, δεν αφορά την κυβέρνηση αυτή η ιστορία, δεν είναι ούτε δίωξη, ούτε αήθης πολεμική, είναι τήρηση θεσμών, τήρηση προθεσμιών και προστασία του γοήτρου του Κοινοβουλίου από οποιαδήποτε υπόνοια ότι δήθεν το Κοινοβούλιο, αδρανώντας, προασπίζεται μέλη του έναντι της ευλόγου αξιώσεως οποιουδήποτε να τυγχάνει εννόμου προστασίας».

Η εξήγηση του προέδρου της Βουλής στην Ολομέλεια

Ο κ. Τασούλας εξήγησε από την έδρα της Ολομέλειας γιατί «όλη αυτή η ιστορία δεν έχει να κάνει καθόλου και με τίποτα εκ μέρους της Βουλής ούτε το σατανικό ούτε το συνωμοτικό ούτε το αποτρόπαιο», αλλά είναι απολύτως συνηθισμένη, απλή, θεσμική διαδικασία, η οποία καθορίζεται από δύο ημερομηνίες κι από δύο άρθρα του Συντάγματος.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, τα δύο άρθρα του Συντάγματος, που μας υποχρεώνουν να κάνουμε αυτή τη διαδικασία, είναι το άρθρο 20, που λέει ότι έκαστος δικαιούται εις παροχή εννόμου προστασίας, άρα έκαστος δικαιούται να εγκαλεί ή να μηνύει οποιονδήποτε σε αυτή τη χώρα. Είναι, δηλαδή, η στοιχειώδης υποχρέωση που έχει η Πολιτεία να προστατεύει αυτό το δικαίωμα. Το άλλο άρθρο που είναι το άρθρο 62 λέει ότι εάν περάσουν τρεις μήνες από την ημερομηνία που ο εισαγγελέας καταθέτει στη γραμματεία του προέδρου της Βουλής έγκληση ή μήνυση κατά βουλευτού και περάσει άπρακτο, ανεξέταστο δηλαδή το τρίμηνο, τότε λογίζεται ότι η Βουλή απέρριψε το αίτημα για δίωξη.

«Εμάς ως Βουλή, κι όχι την κυβέρνηση που δεν έχει καμία σχέση με αυτό το θέμα, μας καταδίωκαν δύο ημερομηνίες εκτός από αυτά τα δύο άρθρα», σημείωσε ο κ. Τασούλας και ειδικότερα ανέφερε ότι η πρώτη μήνυση εναντίον του κ. Πολάκη για τη φερόμενη υποκλοπή κατατέθηκε 27 Μαρτίου και η δεύτερη μήνυση για την εξύβριση και τη συκοφαντική δυσφήμηση περιήλθε στη γραμματεία στις 9 Απριλίου κάτι που σήμαινε ότι εάν δεν κινούνταν η υπόθεση, όπως κινήθηκε από τη Βουλή και από την Επιτροπή Δεοντολογίας, μεθαύριο 2 Αυγούστου, εξέπνεε το τρίμηνο. Με βάση το Σύνταγμα κάτι τέτοιο θα εθεωρείτο ότι η Βουλή σιωπηλά αποφάσισε αδρανώντας να μην ερευνήσει μια υπόθεση η οποία πηγάζει από το άρθρο του Συντάγματος ότι δηλαδή καθένας δικαιούται σε παροχή εννόμου προστασίας. «Ούτε ο κ. Πολάκης φαντάζομαι ούτε κανένας άλλος από μας θέλει να μας καταλογιστεί ότι λόγω αδράνειας μπήκε στο αρχείο μία υπόθεση που χρήζει εξέτασης. Το βάλαμε σήμερα το θέμα αυτό προς συζήτηση γιατί θέλαμε να έχουμε ένα χρονικό μαξιλαράκι, μην τυχόν σήμερα γινόταν για λόγους ανωτέρας βίας, μία αναβολή», εξήγησε ο κ. Τασούλας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Όλες, λοιπόν, οι ημερομηνίες πριν από τη σημερινή υποτάχθηκαν στο να προστατεύσουμε τους τρεις μήνες που έπρεπε να αποφευχθεί με την εκπνοή τους η τοποθέτηση της υποθέσεως στο αρχείο. Αν παρέρχονταν οι ημερομηνίες δεν θα μπορούσαμε να αντικρίσουμε όσους πιστεύουν ότι η Βουλή οφείλει να κάνει το παν για να τηρήσει την αρχή της παροχής εννόμου προστασίας», προσέθεσε.

Όσον αφορά την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το κρίσιμο δεν είναι όλο αυτό πάνω στο οποίο ο κ. Πολάκης σήμερα «προκαταβολικά απολογήθηκε ενώπιον λάθους ακροατηρίου», αλλά ήταν εάν τα αδικήματα της υποκλοπής τηλεφωνικής συνδιαλέξεως ή εξύβρισης ασκούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και θεωρήθηκε ότι δεν ασκούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, άρα, όπως έστειλε και ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τις δικογραφίες με το άρθρο 62, έτσι αποφάσισε και η Επιτροπή Δεοντολογίας.

«Δεν είναι κάθε αδίκημα που το διαπράττει κάποιος που συμβαίνει να είναι υπουργός που ανάγεται στην προστασία που του παρέχει το ούτως ή άλλως θνησιγενές - λόγω της συντριπτικής πλειοψηφίας με την οποία ζητούμε την αναθεώρησή του άρθρο 86. Η θεωρία πως ότι διαπράττει υπουργός εντάσσεται στο 86 είναι εσφαλμένη. Φανταστείτε, δηλαδή, ότι υπουργός καταγγέλλεται ότι διαπράττει το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Αυτό ανάγεται στα υπουργικά καθήκοντα;» σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Συνεπώς, η Βουλή, η οποία είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, ενήργησε θεσμικά, δεν πρόκειται περί διώξεως πρόκειται περί εφαρμογής του Συντάγματος και των νόμων, επισήμανε.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος στέλνει την υπόθεση στη Βουλή και μιλάει άλλοτε για εφαρμογή του άρθρου 86, άλλοτε για εφαρμογή του άρθρου 62, στην υπόθεση αυτή του Παύλου Πολάκη λέει ξεκάθαρα να προχωρήσει η διαδικασία με βάση το άρθρο 62, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καλογήρου, το διαβιβάζει με το ίδιο σκεπτικό. Άρα, δεν μπορεί «η τήρηση αυτής της διαδικασίας να καταλογίζεται στη Βουλή ως δήθεν αήθης δίωξη», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar Tes

  Δεν είμαστε αυστραλοπίθηκοι αγαπητέ μου. Πρόσεχε τις δηλώσεις σου!

 2. avatar φροιξος

  Τασούλας - Λιβανός ομολογούν παραβίαση του κανονισμού της Βουλής για την άρση της ασυλίας Πολάκη!!! Μια ακόμη παράβλεψη αναφορικά με τον κανονισμό της Βουλής απο την ΝΔ

 3. avatar Αντε καλα

  Ο Πολακης σε εκανε ρόμπα σήμερα Τασούλα αναφέροντας την δικη σου περίπτωση με τον εργολάβο και πως σε προστάτεψε η Βουλή.
  Τοτε ηταν ολα καλα ξεφτίλα.
  Οπως ειπε ούτε τρείς μέρες προθεσμία για να απολογηθεί δεν του δωσατε όπως λεει ο κανονισμός της Βουλής.
  Τα υπόλοιπα είναι σανο γισ τα γιδια.

 4. avatar Agt113

  Το προβλημα σας δεξιες λερες ειναι οτι ο Πολακης και ο Συριζα εκοψαν την Μασα και τις Μιζες.....οτι και να κανετε δεν μπορειτε να διαγραψετε οτι ειστε κλεφτες και χρεοκοπησατε την Ελλαδα.

  1. avatar HLIAS747

   Ενώ εσείς την κάνατε Βενεζουέλα.......
   Κηφήνες Συριζαίοι και τρολάκια, λίγα είναι τα ψωμιά σας.

  2. avatar Τετραγωνακιας

   Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ είναι δεξιό κόμμα που κυβέρνησε περισσότερα δεν παιζεστε ρε συριζαιοι

 5. avatar ρεθυμνιωτης

  Πολύ « σοβαρός » σνθρωπος αυτός ο « κύριος » .
  Προχθές μας έλεγε πως η πλειοψηφία αποφασιζει για το αν θα απαντήσει η όχι στη μειοψηφία.
  Σήμερα μας λέει ότι η υπόθεση Πολλακη είναι αρμοδιότητα της βουλής και όχι της κυβέρνησης.
  Κι εγώ ο αφελής ρωτω: Μα καλά ποιος έχει τη πλειοψηφία στη βουλή ; Μας δουλεύετε κύριε ;

 6. avatar Έπεσε η δικτάτορια επιτέλους δικαιοσύνη

  Πολακη τοίχο τοίχο στην μπουζου.

 7. avatar jefferson

  σας γλενταει και θα σας γλενταει ο Πολακης φιλελεδες....δεν ειναι κλεφτης οπως οι νεοδημοκρατες και δεν εχετε να του προσαψετε τιποτα μονο λασπη ριχνετε αλλα ....τα αστερια του ανεβαζετε!!! Ακουτε Πολακης και κανετε τσισακια!!!

 8. avatar φαπαδοκ

  ουστ βρε , τρέξατε ολοι να κάνετε τον καμπόσο για την παράνομη εγγραφή του Στουρναρα! Ολοκληρη την ελλαδα που τη χρεοκοπησατε , γαργαρα!

 9. avatar Εκ κοράκου, Κρά!

  Από το δεξιό πρόεδρο θα ακούσουμε το παραμύθι της Νέας Δημοκρατίας!
  Ο Πολάκης διώκεται επειδή μπήκε στη μύτη των κλεφταράδων του ΚΕΕΛΠΝΟ και των μιζαδόρων! Αυτών που κόντεψαν να διαλύσουν τη δημόσια υγεία!

 10. avatar Να δούμε

  τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό του που χαρακτήρισε \"αποβράσματα της κοινωνίας\" όσους δεν πληρώνουν στο μετρό! Στα πλαίσια του άλλου ήθους και άλλου ύφους της εξουσίας!

 11. avatar Ψαροκασελα

  Ξερει ο προεδρος πως ξεπλενονται οι υπουργοι απο της προυγουμενες κυβερνησεις που βγαζαν λαδι τους υπουργους παρολα που τους πιαναν με τη κατσικα στην πλατη.Ο Πολακης την πατησε εν ολιγοις γιατι επρεπε να εχει συμβουλευτεί τον Τασουλα πως ξεμπερδευουνε

 12. avatar (Οpen)

  Η υποθεση Πολακη δεν αφορά ουτε την Κυβερνηση ουτε την Βουλη αλλά αφορα τον Α.Τσιπρα που καταφερε με την ανικανοτητα του να κανει κυβερνηση καποιους που θα επρεπε απο καιρό ,να ειναι Κορυδαλλό για την λεηλασια και την χρεοκοπια της Ελλαδας ,οπως ο ιδιος ο Αλεξης μας ελεγε ,με αποτελεσμα τωρα να πηγαινουν για παραγραφη ολα τα σκανδαλα που μας ελεγαν για την Novartis και FBI, Προστατευομενους μαρτυρες τ. Ζηγρα, καταθεσεις σε Ελβετιες κτλ στο ονομα συνεργατων και γραμματεων πολιτικων,για Κεελπνο και την επιτροπη φιασκο, που εκανε επι δυο χρονια καποιος ανυπαρκτος Μπαλωμενακης, που θα επρεπε να ειχε βγαλει το πορισμα σε τρεις μηνες ,οταν η Σκοπουλη πρωην υφυπουργος υγειας επι Σαμαρα ελεγε οτι ξερει οτι φαγωθηκαν 20 δις € ,αν θυμαμαι και καλα ,για τα εμβολια της ιλαράς του Αβραμο που ηταν αλλο παρτυ εκατ€, για τα περιφημα 465 εκατ € των τραπεζικων κομματικων δανειων, που επι τοσα χρονια ο Αλεξης δεν ενδιαφερθηκε να βαλει να ψαξουν ποιοί τα πηραν ,ποιοί τους τα εδωσαν, σε ποίων τις τσεπες κατεληξαν και ο καταλογος δεν εχει τελος..Ολα αυτα εμεις οι πολιτες τα διαβαζαμε στον τυπο και στα Μedia και τα ακουγαμε στη Βουλη και στις τηλεορασεις..Εαν αυτά ηταν αληθεια ο Τσιπρας θα πρεπει να παραπεμφθει στην δικαιοσυνη για ανικανοτητα και συγκαλυψη εγκληματικων πραξεων, ενω εαν δεν ειναι αληθη θα πρεπει παλι να δικαστει για συκοφαντικη δυσφημηση των πολιτικων του αντιπαλων .
  Οποτε μια λυση βλεπω εφικτη που ειναι η δικαστικη συνδρομή απο την Ευρ . Ενωση,για να μαθουμε ποια ειναι η αληθε

  1. avatar Τετραγωνακιας

   Να έρθουν να έρθουν λχι οι Ευρώπαιοι δικαστές αλλά όχι μόνο για τους ΝΔ ΠΑΣΟΚ αλλά και για τους ζαιους, πχ πού πήγαν τα μύρια που έδωσαν οι Ευρωπαίοι για το μεταναστευτικό πού έκαναν φτερά καί δεν πήγαν εκεί πού έπρεπε ,διότι εκεί την έκανες γάργαρα εσύ ο Μπαξεβάνης η αυγή το ντοκουμέντο κτλπ συριζαιοι

   1. avatar Συμφωνω απολυτα ◾️

    Οποιος πολιτικός εβαλε , βαζει ή θα βαλει το δαχτυλο ατο μελι να του το κοβουν, Μονο ετσι θα ξαναγινουμε κρατος. !!

  2. avatar Παραμυθια ειναι αυτα που γραφεις.

   Γιατι εστω οτι καποια να ειναι αληθειες ,γιατι τότε ολοκληρος υπουργος για την διαφθορα, Παπαναστόουλος νομιζω ή κάπως ετσι ,δεν εστειλε καποιους στην αρμοδια εισαγγελεα....,!;!!;;.... Αρα τι συμπερασμα βγαινει ;;; Οτι ολοι ειναι αθωοι και αυτα που εσύ τωρα γραφεις ειναι ψεμματα ολα και συκοφαντίες των Ζαιων. !

   1. avatar Τετραγωνακιας

    Δεν τα γράφει τώρα τα γράφει 3 χρόνια ο λχι ,έχει σκυλιασει με την ΝΔ τους λέει όλους μιζαδορους

   2. avatar @Παραμυθια

    Ο lxi άλλαξε πουκάμισο όπως όλα τα φίδια. Είναι η εποχή του.

  3. avatar ΠΑΛΛΑΣ

   Σιγα ρε μεγαλε μη σου φερουμε τους Γερμαναραδες και τους απολιτιστους ευρωπαιους να κυβερνανε εμας, που ειμαστε ισως ο αρχαιοτερος λαος στο Κοσμο ολο. Εαν δε σου αρεσουν οι Ελληνες πολιτικοι τοτε δρομο απο την Ελλαδα. Αντε κουμμουνια και ακομη δεν καταλαβατε οτι τωρα ειμαστε παλι ΕΜΕΙΣ. !

 13. avatar Βεβαια

  Τσαμπα τα εξηγειτε ολα αυτα. Δεν τους νοιαζει τους ζαιους η δικαιοσυνη, το συνταγμα και η δημοκρατια. Το εχουν αποδειξει αυτο χιλιαδες φορες μεσα στα 4.5 χρονια που κυβερνησαν. Να δημιουργησουν κλιμα ηθελαν, να προκαλεσουν και να θιξουν ανθρωπους για πολιτικο τους συμφερον. Αν φυσικα καταφερναν να βγαλουν λαδι και το Πολακη αυτο θα ηταν ενα ακομα συν, αλλα κυριολεκτικα δεν τους ενδιαφερει τιποτα και κανεις. Ουτε καν τα ατομα του κομματος τους. Αλλωστε οι φημες οτι ο Αλεξης αφορμη εψαχνε για να διωξει τον Πολακη δεν ειναι τυχαιες. Θα δειτε σε λιγους μηνες τι θα γινει.

 14. avatar τσιριμπιμ

  χα χα θίχτηκε ο Στουρναρας που πιθανον τον κατεγραψε ο Πολακης και @@@#ηκε η φοράδα στο αλωνι!

  1. avatar advouk7

   Φίλε γελάς αλλά είναι σοβαρό Υπουργός να καταγράφει εν κρυπτώ συνομιλίες με Κεντρικό Τραπεζίτη.

   1. avatar Fire40

    Ενω δεν ειναι σοβαρο να αντιπολιτευεται ο κεντρικος τραπεζιτης την ιδια του τη χωρα το διαστημα που τοποθετημενος απο το Σαμαρα πηγαινε κοντρα σε οτιδηποτε αποφασιζε η κυβερνηση Συριζα. Γιατι τοτε δεν τον εστειλε κανεις για προδοσια; Δυο μετρα και δυο σταθμα δυτυχως. Οι Πολακηδες θα υπαρχουν οσο Στουρναρες θα εκμεταλλευονται σε βαρος της χωρας που τους ταιζει τη θεση τους!

   2. avatar σορυ ε!

    Οταν ο τραπεζιτης δεν ελεγχει τις τραπεζες για θαλασσοδανεια, εκατομυριων και ελεγχει ενα , οπως αποδειχτηκε, δάνειο ενός υπουργου πολιτικού αντιπαλου, τοτε δεν ειναι τραοεζιτης αλλα @@@@#$%

    1. avatar advouk7

     Μαζί σου. Αλλά άλλο το ένα όμως, άλλο το άλλο. Δε σημαίνει ότι ο Πολακης είναι αθώος επειδή ο Στουρναρας δεν ελέγχει θαλασσοδάνεια. Ειναι σοβαρό αυτό. Όπως και η ομολογία Βαρουφακη ότι ηχογράφησε συνομιλίες με Τρόικα (έγραψε και βιβλιο). Αλλά εκεί δεν άνοιξε ρουθούνι. Επίσης, δεν άνοιξε ρουθούνι και στην ομολογία Πολακη για 2πλα βιβλία. Μη μου λες για τους άλλους. Τους ξέραμε αυτούς.

 15. avatar .;.

  Πώς μιλάς έτσι ρε πρόεδρε. Δεν είναι ελληνικά αυτά . Φέρε Ραλλία και την άλλη με τα κορόμηλα και τον πιθηκομουρη να χορτάσουμε πολιτικό λόγο

 16. avatar Σας ειδαμε κυριε Τασουλα

  Με τον τροπο που φερατε την υποθεση της αρσης της ασυλιας στη Βουλη οπου ουτε το αρθρο 86 παραγραφο 6 δεν τηρησατε και που οταν ηρθε τον Απριλιο του 2019 το αιτημα στη Βουλη το εγγραφο της Βουλης μιλαει για διαδικασια με ενεργοποιηση του Νομου περι ευθυνης υπουργων μιας και οι τελουμενες πραξεις εγιναν με βαση τη δικαστικη εκθεση ενω ο συγκεκριμενος κυριος ηταν υπουργος και οχι οπως το μεταφερατε εσεις με τη διαδικασια για βουλευτες.Ο κοσμος κυριε Τασουλα θελει να μαθει την αληθεια για το τι εγινε και οχι η οποια αληθεια να ακουγεται μονο στις αιθουσες δικαστηριων και να μεταφερεται απο δημοσιογραφους και καναλια αναλογα με την κομματικη τους προτιμηση και υποστηριξη.

  1. avatar papmi

   Σας ειδαμε κυριε Τασουλα Σου διαφεύγει ή το κάνεις αβαβα ότι αν μέχρι μεθαύριο δεν γινόταν κάτι, όλη η υπόθεση θα πήγαινε αρχείο γιατί έτσι το μεθόδευσαν οι δικοί σου. Αν δεν το κατάλαβες, να ακούσεις τί είπε ο Τασούλας πριν την ψηφοφορία και τότε έλα να ξαναγράψεις τον καημό σου.

 17. avatar Social Distortion.

  Ξεβράκωμα λέγεται αυτό ΚοτοΠουλάκη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει