Τον τίτλο του Βήματος «Οι 18 εντολές της τρόικα», υιοθέτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Παπαδημούλης, για να περιγράψει το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προς εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους δανειστές της Ελλάδας, ενώ για τη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ ούτε για το ΠΑΣΟΚ ούτε για τη ΝΔ», που είναι «βουτηγμένα μέχρι το λαιμό στη συστημική διαφθορά».

«Η κυβέρνηση συνηθίζει να κάνει πλέον κανόνα το να νομοθετεί τις εντολές της τρόικα σε πακέτο και στο όνομα, δήθεν, της σωτηρίας της χώρας, να τις περνάει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Όπως διαβάζω, οι δύο άλλοι αρχηγοί, Βενιζέλος και Κουβέλης, διαμαρτύρονται ότι δεν γνωρίζουν το νομοσχέδιο που Σαμαράς-Στουρνάρας θέλουν να περάσουν στο άψε-σβήσε. Όλα αυτά μαζί δείχνουν ότι κι αυτό το πακέτο είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα μίας πολιτικής που μπάζει από παντού και οδηγεί από το κακό στο χειρότερο», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Παπαδημούλης, αφού σημείωσε ότι βρίσκονται στο ίδιο πακέτο με το χαράτσι και τις απολύσεις στο Δημόσιο, εκτίμησε ότι «είναι οι χάντρες και τα καθρεφτάκια στους “ιθαγενείς” προκειμένου να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλπ. Δίνει βέβαια και το πρόσχημα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους για να τα βρίσκουν μεταξύ τους».

Για την δράση του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: Αλίμονο αν η Αριστερά περίμενε στην Ιστορία να δουλεύουν μόνο οι νομοτέλειες. Όσες φορές το έκανε αυτό, εισέπραξε και η ίδια και ο κόσμος που εκπροσωπεί οδυνηρές ήττες. Επομένως κι εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα σε όλους τους τομείς: στο πρόγραμμα, στην επαφή μας με την κοινωνία, την κινηματική μας δράση και τον ουσιαστικό μετασχηματισμό μας σε μια ενιαία, σφριγηλή δύναμη της Αριστεράς του 21ου αιώνα».

Πρόσθεσε δε πως «ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάμε και όσα έχουμε πετύχει μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το να πας από το 4% στο 17% και από εκεί στο 27%, σε ένα εχθρικό πολιτικό και επικοινωνιακό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς και να κρατιέσαι σταθεροποιημένος σε αυτά τα επίπεδα είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν και δεν αρκεί μόνο αυτό. Επειδή η ιστορία και η συγκυρία μας έδωσαν την ευθύνη να είμαστε ο αντίπαλος πόλος της σκληρά νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, πρέπει να τρέξουμε γιατί ο κόσμος μας τραβάει από το μανίκι. Και πρέπει να ξεφύγουμε από την αυτάρκεια, την επανάπαυση αλλά και από τα κολλήματα του μικρόκοσμού μας, γιατί ο κόσμος που μας έφτασε ως εδώ θέλει από μας να κυβερνήσουμε και να απαλλάξουμε τον τόπο από τη θηλιά του Μνημονίου για να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο ανασύνταξης και ανασυγκρότησης»

Σε σχέση με τη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, υποστήριξε ότι «πιάνει μια μικρή γωνιά μιας βαριάς και βαθιάς συστημικής διαφθοράς, μέσα στην οποία είναι βουτηγμένα τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέχρι το λαιμό. Το τι θα βγει από αυτήν, το αν δηλαδή ο Τσοχατζόπουλος θα ανοίξει το στόμα του για να αποκαλύψει και να πάρει μαζί του κι άλλους, ας περιμένουμε να το δούμε. Το βέβαιο είναι ότι η όψιμη αποκήρυξη του κ. Τσοχατζόπουλου από κύκλους του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ ούτε για το ΠΑΣΟΚ ούτε για τη ΝΔ, όταν πριν λίγες ημέρες τα κόμματα αυτά ψήφισαν την ασυλία των τραπεζιτών για τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα, όταν κουκουλώνουν το σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ, όταν κουκούλωσαν παλιότερα το σκάνδαλο Siemens κ.ο.κ».