Τη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των ναυπηγείων Ελευσίνας, που επιτεύχθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις διαπραγματεύσεις όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, παρουσίασε ο υπουργός, Πάνος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, στη συζήτηση επί της τροπολογίας 450, που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ για το θέμα.

Όπως ανέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, με τη συμφωνία-πλαίσιο επιτυγχάνονται τα εξής:

1ον) Δεν κλείνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και λειτουργούν άμεσα.

2ον) Οι 1.000 εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά, δεν χάνουν τη δουλειά τους.

3ον) Οι πυραυλάκατοι, αναγκαίες για το Πολεμικό Ναυτικό, αρχίζουν να παραδίδονται με νέο πρόγραμμα. Δεσμεύουμε την εργοδοσία να παραδώσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα πλοία με πρώτο την πυραυλάκατο Ρίτσο.

4ον) Δεν υπάρχει αύξηση τιμήματος παρά αυτά που ζητάει η εργοδοσία.

5ον) Υπογράφηκε συμφωνία-πλαίσιο για πληρωμή των εργαζομένων, παράδοση των πυραυλακάτων με χρονοδιαγράμματα πληρωμών και εργασιών.

6ον) Θα υπογραφεί σύντομα και τροποποίηση της σύμβασης χωρίς αύξηση τιμήματος, η οποία βεβαίως τροποποίηση της σύμβασης θα έρθει στη Βουλή.

Όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρθηκε, πραγματοποιούνται έπειτα από έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ), που πιστοποιεί ό,τι αναφέρει ακριβώς η νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή «αντιστοιχία καταβληθέντος τιμήματος με εκτελεσθέν έργο και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για καθένα ξεχωριστά από τα συγκεκριμένα πλοία».

Όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δρίτσας όσον αφορά στους εργαζόμενους: «η νέα συμφωνία-πλαίσιο κατοχυρώνει και το θέμα των εργαζομένων. Στη σχετική παράγραφο λέει: “Ο ανάδοχος δεσμεύεται να καταβάλει άμεσα τα οφειλόμενα στους εργαζομένους των ναυπηγείων”».

Η συμφωνία-πλαίσιο κατατέθηκε στη Βουλή προς ενημέρωση της και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επανέλθει στο θέμα για τις κυρώσεις (συμφωνίας-πλαίσιο και τροπολογίας 450) και για την τροποποίηση της σύμβασης για τις πυραυλακάτους.