Σε καταβολή χρηματικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 70.000 υποχρεώθηκαν μετά τις απολογίες που έδωσαν στον ανακριτή ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, και η σύζυγός του, Στ. Κουράκου, που κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες». Η κατηγορία σε βάρος των δύο, που είναι σε βαθμό πλημμελήματος, απαγγέλθηκε, καθώς εμφανίζονται να μην έχουν συμπεριλάβει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2008 τραπεζικές καταθέσεις της συζύγου τού πρώην υπουργού, στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη, ύψους 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων, που εντοπίστηκαν στη «λίστα Λαγκάρντ».

Στον κ. Παπαντωνίου ο ανακριτής επέβαλε χρηματική εγγυοδοσία 50.000 ευρώ. Για τη σύζυγό του η εγγύηση προσδιορίστηκε στις 20.000 ευρώ. Η ποινική δίωξη σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου ασκήθηκε μετά τα στοιχεία, που απέστειλε στο Εφετείο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα «πόθεν έσχες». Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, καθώς ο νόμος που μετέτρεψε σε κακούργημα την παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων ψηφίστηκε το 2010, ενώ το συγκεκριμένο αδίκημα φέρεται να τελέσθηκε το 2008.

Ο κ. Παπαντωνίου, πάντως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζει ότι ο επίμαχος τραπεζικός λογαριασμός αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της. Στο υπόμνημά του προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι ο λογαριασμός για τον οποίο τώρα ελέγχεται: «.. ανοίχτηκε εν αγνοία μου και τα χρήματα που κατατέθηκαν σε αυτόν αποτελούν ουσιαστικά χρήματα της συζύγου μου και του τέως συζύγου της Θεόδωρου Ουσταμπασίδη. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικά μου χρήματα και εξ όσων έχω πληροφορηθεί, στον συγκεκριμένο λογαριασμό κατατέθηκαν το έτος 2000 συγκεκριμένα ποσά (συνολικά τρεις καταθέσεις) και μέχρι το κλείσιμο αυτού δεν υπήρξε ουδεμία άλλη κατάθεση. Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν ως διαπίστευμα για τις σπουδές και την αποκατάσταση των δύο υιών του Αλέξανδρου και Στέφανου-Σωτηρίου Ουσταμπασίδη».

Επισημαίνει, επίσης, ο κ. Παπαντωνίου πως μέρος των χρημάτων αυτών «.. που κατατέθηκαν στον συγκεκριμένο λογαριασμό, είναι χρήματα που είχε δικαίωμα να λαμβάνει (σσ. η σύζυγος) σταδιακά από κοινούς τραπεζικούς μας λογαριασμούς (ήδη δηλωθέντες) που τηρούσαμε στην Ελλάδα και κυρίως στην Alpha Bank».