Οι 300 βουλευτές της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ορκίστηκαν την Τετάρτη 17 Ιουλίου και την Πέμπτη 18 Ιουλίου, στις 10:30, θα συγκληθεί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή Προέδρου του Σώματος.

Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει για νέο πρόεδρο της Βουλής τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων. Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα για πρόεδρο της Βουλής. Και ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης θα στηρίξει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον Κώστα Τασούλα, το μεγάλο στοίχημα είναι να έρχονται οι υπουργοί στη Βουλή και να απαντούν στις επίκαιρες ερωτήσεις. Ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιον θα τοποθετήσει στη θέση του γραμματέα της Βουλής, ούτε για τη θέση του ειδικού γραμματέα. Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί η εκλογή προέδρων επιτροπών.

Σημειώνεται πως κανένας υφυπουργός δεν θα μιλήσει στις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινούν το Σάββατο. Τον λόγο θα λάβουν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υπουργοί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.