Νέος κύκλος αντιπαράθεσης αναμένεται σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή, στην ατζέντα της οποίας αφ’ ενός παραμένει η χθεσινή αποκάλυψη για τη διαφορά ανάμεσα στις δύο λίστες που εμφάνισε ο Κ. Βαξεβάνης, αφ’ ετέρου θα εξετασθεί το αν η επιτροπή θα αρκεστεί στο υπόμνημα του Γ. Παπανδρέου ή θα αναζητηθεί τρόπος για τη φυσική παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στην Προανακριτική.

Ήδη βέβαια, πηγές από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου αφήνουν να εννοηθεί ότι τα όσα εμπεριέχονται στο υπόμνημα που απέστειλε ο πρώην πρωθυπουργός εξηγούν με επάρκεια τη θέση του και απαντούν στα ερωτήματα που αφορούν στην όποια εμπλοκή του με τη λίστα Λαγκάρντ.

Επιπρόσθετα, μέλη της επιτροπής εξηγούσαν ότι προκειμένου να ακολουθηθούν άλλες μέθοδοι που θα διασφάλιζαν τη φυσική παρουσία Παπανδρέου, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί άρση ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού.

Ωστόσο, εκτιμάται ως πολύ πιθανό ότι το θέμα θα προκαλέσει νέες διαφωνίες κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει «ρεβάνς» εντυπώσεων, μετά τη χθεσινή εξέλιξη με τη διαφοροποιημένη λίστα Βαξεβάνη, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Hot Doc» σε σύγκριση με τη μορφή που είχε όταν ο δημοσιογράφος τη διέθεσε ως ηλεκτρονικό αρχείο στην επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ενώ στη θέση 821 της λίστας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, υπήρχε το όνομα εταιρείας, στη θέση 1.276 της λίστας που διέθεσε ο δημοσιογράφος στην Επιτροπή με τη μορφή ηλεκτρονικού αρχείου, υπήρχε συγκεκριμένο όνομα επιχειρηματία.

Τούτου δοθέντος, η Επιτροπή αποφάσισε χθες να ξανακαλέσει τον κ. Βαξεβάνη για εξηγήσεις, θεωρώντας ότι ο δημοσιογράφος παρενέβη στο περιεχόμενο της λίστας.

Σημειώνεται ότι, σε επικοινωνία της Επιτροπής με το δημοσιογράφο προκειμένου να εμφανιστεί σήμερα στην Επιτροπή, ο ίδιος απάντησε ότι βρίσκεται εκτός Ελλάδος και επιστρέφει απόψε.

Κατά πληροφορίες, σε νεώτερη επικοινωνία, ο κ. Βαξεβάνης διεμήνυσε ότι θα απαντήσει με υπόμνημα. Μέλη της Επιτροπής άφηναν να εννοηθεί ότι εφ’ όσον ο κ. Βαξεβάνης αρνηθεί να προέλθει στην Επιτροπή, θα υπάρξει επίσημη κλήτευσή του και, εφ’ όσον χρειαστεί, βίαιη προσαγωγή του.

Ανεξάρτητα πάντως από την ανακριτική διάσταση της υπόθεσης, στο πολιτικό πεδίο η εξέλιξη αυτή με αφορμή το νέο ζήτημα Βαξεβάνη αναμένεται να προκαλέσει νέα οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της ΝΔ υπενθύμιζαν με νόημα ότι η Κουμουνδούρου έχει αναδείξει την έρευνα Βαξεβάνη σε κεντρικό επιχειρηματολογικό της όπλο όσον αφορά στη λίστα Λαγκάρντ εμφανιζόμενη να ταυτίζεται απολύτως με το δημοσιογράφο.

Στοιχείο το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί πολιτικά, τόσο από την ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα μάλιστα με το γεγονός ότι χθες κατεγράφη και διχογνωμία μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή, με τους κ.κ. Κωνσταντοπούλου και Δρίτσα να υπερψηφίζουν την επανάκληση Βενιζέλου στην Επιτροπή και τον κ. Κοντονή να παίρνει αποστάσεις, ψηφίζοντας λευκό.