Λευτέρης Αυγενάκης: Ήταν επιλογή μου το υφυπουργείο Αθλητισμού

«Ο αθλητισμός είναι μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά από την αρχαιότητα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:18
09/07/2019
Λευτέρης Αυγενάκης: Ήταν επιλογή μου το υφυπουργείο Αθλητισμού
7
loading

Η επιλογή του Λευτέρη Αυγενάκη στο υφυπουργείο Αθλητισμού προκάλεσε έκπληξη, ωστόσο σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στο περιθώριο της τελετής παράδοσης - παραλαβής του χαρτοφυλακίου που έγινε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ήταν μια δική του επιθυμία.

«Ο αθλητισμός ήταν η επιλογή μου και ως εκ τούτου και το υπουργείο», τόνισε χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον βαθμό δυσκολίας της θέσης που του ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Αυγενάκης έδωσε ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο... απάντηση στο αστείο με το οποίο τον καλωσόρισε στο υπουργείο ο προκάτοχός του, Γιώργος Βασιλειάδης. «Κάτι κακό έκανε στον αρχηγό του και τον έβαλε υφυπουργό Αθλητισμού», είπε προς χάριν αστεϊσμού ο άνθρωπος που ήταν μέχρι πρότινος υπεύθυνος αυτού του σημαντικού τομέα για την ελληνική κοινωνία.

Ο βουλευτής Ηρακλείου ξεκαθάρισε ότι ο αθλητισμός είναι μια μεγάλη και ισχυρή βιομηχανία με πολλές σημαντικές πτυχές. Στόχος, όπως είπε χαρκατηριστικά, είναι η τόνωση του ενδιαφέροντος της ελληνικής κοινωνίας για τον αθλητισμό και τη διαμόρφωση μιας αθλητικής νοοτροπίας στις νεαρές ηλικίες, η οποία θα αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διαβίωσης.

«Είμαστε εδώ με την κ. Μενδώνη, σε μια εξαιρετικά ιδιαίτερη και συγκινητική ημέρα. Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για την κ. Μενδώνη, με την οποία συνεργαστήκαμε από άλλα μετερίζια, όμως αυτό που διέκρινα και γι' αυτό πιστεύω ότι θα έχουμε άριστο αποτέλεσμα στη δουλειά μας, είναι ότι έψαχνε πάντοτε το αποτέλεσμα. Είναι κάτι πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε μαζί, δηλαδή πέρα από την ιδέα, την πρόθεση, θα αναζητήσουμε το αποτέλεσμα. Σε αυτό μπορώ να πω ότι ο Γιώργος (Βασιλειάδης) όλο αυτό το διάστημα έδειξε καλά στοιχεία και κρατάμε όλα τα θετικά στοιχεία που έχει και έχετε δουλέψει μαζί. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ και που αναλαμβάνω αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού», είπε αρχικά ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου σας. Θέλω, καταρχάς, να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό που με την ψήφο του την Κυριακή μας έδωσε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης της χώρας. Μια εντολή ευθύνης, αλλά και μια εντολή τιμής για να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό σχέδιο για το οποίο δεσμευθήκαμε στους πολίτες. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη που δείχνει, για ακόμη μια φορά, στο πρόσωπό μου, και για την τιμή που μου κάνει αναθέτοντάς μου το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού.

Κυρίες και κύριοι, συνήθως, ο αθλητισμός ως ζήτημα δημόσιας πολιτικής επισκιάζεται από τον χρόνο που αφιερώνουμε στη δημόσια συζήτηση, διότι η πολιτική και -κυρίως- η οικονομική ατζέντα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον και το δημόσιο διάλογο. Ωστόσο, η παράταξή μας δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αθλητισμό. Και αυτό όχι μόνο γιατί θεωρούμε ότι είναι μια αναγκαία σωματική και πνευματική αποτοξίνωση.

Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο και σκοποβολή, τένις και μπάσκετ, για να αναφερθώ στα πλέον δημοφιλή στις μέρες μας αθλήματα. Αθλήματα, βεβαίως, που μας έχουν χαρίσει στιγμές υπερηφάνειας κι έχουν προβάλλει τη χώρα μας διεθνώς. Είναι και ο κλασικός αθλητισμός, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι και ο πρωταθλητισμός, είναι και ο επαγγελματικός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός».

Με τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού να στέκεται στη σημασία που έχει ο τομέας τον οποίο αναλαμβάνει, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια μεγάλη και ισχυρή βιομηχανία με πολλές σημαντικές πτυχές. Είναι, όμως, και μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά από την αρχαιότητα. Η καλλιέργεια του σώματος είναι εξίσου σημαντική με την καλλιέργεια του πνεύματος για τους αρχαίους Έλληνες. Στην κλασική Ελλάδα, οι δύο τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας ήταν ο αθλητισμός για το σώμα και η μουσική για το πνεύμα που περιλάμβανε τη φιλοσοφία, το θέατρο, κλπ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Ο αθλητισμός είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό. Επομένως, οι πολιτικές για τον αθλητισμό είναι σχεδιασμένες σε συνδυασμό με τις πολιτικές μας για τον πολιτισμό, την παιδεία και την υγεία. Πρωταρχικός μας στόχος είναι μέσα από τον αθλητισμό να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και κυρίως να προετοιμάσουμε καλύτερους πολίτες για την κοινωνία μας. Θέλουμε έναν αθλητισμό για τους πολλούς και κυρίως για την επόμενη γενιά.

Στόχος μας είναι να τονώσουμε το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για τον αθλητισμό και να διαμορφώσουμε μια αθλητική νοοτροπία στις νεαρές ηλικίες, η οποία θα αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διαβίωσης. Αν κατορθώσουμε να αποκτήσουμε έναν ποιοτικότερο αθλητισμό, δεν θα έχουμε μόνο καλύτερη υγεία. Θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να βελτιωθούμε ως κοινωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, η πολιτική της ΝΔ για τον αθλητισμό επιδιώκει:

 • Να γίνει συνείδηση ότι αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό και όχι πολυτέλεια.
 • Να δώσουμε έμφαση στην ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και του αθλητισμού στις μικρές ηλικίες.
 • Με φιλοδοξία να έχουμε έναν αθλητισμό προσιτό και εύκολα προσβάσιμο σε όλους.
 • Δεν πρέπει να συνδέουμε τον αθλητισμό με περιστατικά βίας και διαφθοράς. Ο αθλητισμός πρώτα απ’ όλα χτίζει γέφυρες αλληλεγγύης, κατανόησης και συνεργασίας που τόσο ανάγκη έχει η πατρίδα μας σήμερα.

«Κλείνοντας, θέλω να απευθυνθώ στο προσωπικό του Υφυπουργείου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι βρίσκεστε εδώ, αρκετό καιρό, πολλοί από εσάς αρκετά χρόνια, πριν τη σημερινή τελετή ανάληψης. Γνωρίζω πολύ καλά ότι θα συνεχίσετε να είστε εδώ όταν, κάποια στιγμή, θα παραδώσω το χαρτοφυλάκιο στον επόμενο υφυπουργό. Θέλω, όμως, το διάστημα που θα είμαστε μαζί, να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και με αμοιβαία εμπιστοσύνη, να δημιουργήσουμε ασφαλείς προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να συμβάλλουμε στην επαναφορά του αθλητισμού σε βασικό τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Όπως προανέφερα, οτιδήποτε καλό έχει γίνει θα το ενισχύσουμε και θα το αναδείξουμε, οτιδήποτε στρεβλό, θα δουλέψουμε να το διορθώσουμε. Είμαι βέβαιος ότι θα βγάλουμε καλό αποτέλεσμα. Πάμε να βάλουμε πολλά... γκολ λοιπόν. Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε δουλειά», τόνισε ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού.

Στο πλευρό του νέου υφυπουργού Αθλητισμού ήταν και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που ήταν παρούσα στην παράδοση - παραλαβή του υφυπουργείου: «Ως πολιτικός, ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει αναλάβει πολλές δύσκολες αποστολές και τις έχει φέρει σε πέρας με επιτυχίες. Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέχθηκε», ανέφερε εκείνη.

Τέλος, ο απερχόμενος υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, κατά την τελετή παραλαβής - παράδοσης και σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε: «Μετά από δύο χρόνια και οκτώ μήνες σε αυτή τη θέση και μετά από τέσσερα χρόνια ενός συνεχούς αγώνα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το αθλητικό οικοδόμημα όρθιο, με τα πολλά προβλήματα που μας έφερε η μνημονιακή εποχή, η μνημονιακή πραγματικότητα, καταφέραμε αρκετά πράγματα. Καταφέραμε να αυξήσουμε τις χρηματοδοτήσεις μας σαν Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Καταφέραμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Αυτήν τη φορά τρέχουμε πάνω από 200 έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Καταφέραμε να "ξεκλειδώσουμε" και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Προσπαθήσαμε να λύσουμε θεσμικά ζητήματα, που ταλαιπωρούσαν για χρόνια τον αθλητισμό. Πάνω απ` όλα προσπαθήσαμε να φέρουμε την ηρεμία που είχε διαταραχθεί στον ερασιτεχνικό αθλητισμό τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Νομίζω ότι κάναμε αρκετά καλή δουλειά και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε την επόμενη μέρα πιο αισιόδοξη από την προηγούμενη. Κάθε χρονιά ήταν όλο και καλύτερη. Κάθε χρονιά μας έδινε τις δυνατότητες να σχεδιάζουμε ακόμη περισσότερα πράγματα.

Θα ήθελα να απευνθυθώ στους συνεργάτες μου. Στους υπαλλήλους και τα στελέχη του Υπουργείου, που μαζί δώσαμε αυτή τη μάχη. Μαζί καταφέραμε όσα καταφέραμε αυτά τα χρόνια. Ό,τι θεωρήθηκε δική μου επιτυχία, ήταν κοινή μας επιτυχία. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη απ` όσους αδίκησα. Δεν είχα αυτόν τον σκοπό. Θέλω να ευχαριστήσω από βάθη καρδιάς όλους σας. Δουλέψαμε σκληρά, δουλέψαμε καλά. Ανοίξαμε νέους δρόμους. Χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού και κατανόησης χωρίς να μπερδέψουμε ποτέ ο καθένας τη θέση του. Νομίζω ότι στο τέλος το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Εύχομαι και στην υπουργό Πολιτισμού καλή θητεία και στο νέο υφυπουργό Αθλητισμού, στον οποίο είπα προς χάρη αστεϊσμού κάτι κακό έκανε στον αρχηγό του και τον έβαλε υφυπουργό Αθλητισμού. Εύχομαι σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο καλή επιτυχία. Από βάθη καρδιάς».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar PanosGianaros

  Ασε Λευτέρη . . . . σε πετάξανε . . !
  Λιβάνιζες - λιβάνιζες - λιβάνιζες το Κούλη αλλά
  τι να πείς κι εσύ . . . . σε πετάξανε σε υφυπουργείο . . !
  υ.γ
  Τον επόμενο Φλεβάρη - - θυμίσου - - θα πάρεις υπουργείο . . . !

 2. avatar Ζαφειρίδης

  Όπως ο Βορίδης... Ήθελε πολύ το υπουργείο Γεωργίας!
  Και τον πήρε...

 3. avatar xaxaxaxaxaxaxa

  Το πρωτάθλημα δόθηκε

 4. avatar δεν το

  ηξερα οτι διαλεγουμε,καλο ηταν και αυτο.ο γεωργιαδης αν και αντιπροεδρος ελεγε αν μου εμπιστευτει υπουργειο ο αρχηγος.του εδωσε υπουργειο και εκεινος τον ευχαριστησε κιολας

 5. avatar χωρα της ρεμουλας!!!

  κλέφτες έχουν το θράσος να εμφανίζονται με επίσημα ρούχα!!!!

 6. avatar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  οσο και κανει το σαιτ λογοκρισια στα σχολια δεν θα σας περασουν τα ψεματα
  οι κλεφτες της ΝΔ θα πατε φυλακη.

 7. avatar το καραβι απ’την Περσια

  ολες οι φιλιππινεζες το ιδιο λενε καλεεεεεεεε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει