«Έχω έτοιμη τη σύνθεση της κυβέρνησης, κάποιοι που περιλαμβάνονται σε αυτήν ήδη το γνωρίζουν», δήλωνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης πριν μερικές μέρες σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον Ant1.

Μετά την σημερινή μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές 2019, αύριο Δευτέρα 8/7 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στη 1 το μεσημέρι θα γίνει η ορκωμοσία του πρωθυπουργού.

Την Τρίτη 9/7 θα γίνει η ορκωμοσία της κυβέρνησης αλλά και το πρώτο υπουργικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από το ρεπορτάζ, φαίνεται πως έχει καταλήξει, σε ένα μεγάλο ποσοστό στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Πρόκειται για πρόσωπα προερχόμενα κατά πλειοψηφία από την παραδοσιακή πολιτική δεξαμενή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρχουν τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικοί, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αφήσει ανοικτό να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ως εξωκοινοβουλευτικοί, στελέχη που στο παρελθόν ανήκαν σε άλλα κόμματα.

Πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται τις τελευταίες μέρες και θα βρεθούν στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέσεις «κλειδιά» και κάποιοι ήδη γνωρίζουν τις αποφάσεις του προέδρου της ΝΔ ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά…

Ας δούμε ποια είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι πολιτικοί στο υπουργικό συμβούλιο

Το όνομα του Χρήστου Σταϊκούρα, είναι αυτό που ακούγεται πολύ έντονα για το υπουργείο Οικονομικών, με ορισμένους να αναφέρονται και στον καθηγητή Πάνο Τσακλόγλου. Ως αναπληρωτής αναφέρεται ο νυν διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν να αναλάβει ο Νίκος Δένδιας, ενώ πολύ κοντά στο υπουργείο Άμυνας είναι όπως όλα δείχνουν ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το χαρτοφυλάκιο των Επενδύσεων, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Παιδείας. Ένα υπουργείο για το οποίο ακούγεται και το όνομα της Νίκης Κεραμέως.

Ο Γιάννης Βρούτσης είναι το πρόσωπο που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας. Η Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται να οδεύει προς το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο πιθανόν να ενοποιηθεί με το Τουρισμού. Ο Κώστας Καραμανλής, βουλευτής Σερρών, δείχνει να έχει κλειδώσει για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Ένα πρόσωπο που φαίνεται να προορίζεται για το Προστασίας του Πολίτη είναι εκείνο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Για την προεδρία της Βουλής ακούγεται έντονα ο Κώστας Τασούλας, ενώ ενεργό ρόλο αναμένεται να έχει και ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Οι τεχνοκράτες της κυβέρνησης της ΝΔ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έχει αναφερθεί και στους τεχνοκράτες που θα συμπεριληφθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Τα ονόματα που ακούγονται έντονα είναι τα εξής:

Στέλιος Πέτσας, διευθυντής του Γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με μακρά και σημαντική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Άγγελος Συρίγος, καθηγητής στο Πάντειο, ο οποίος και θεωρείται από τα νέα «αστέρια» της ΝΔ.

Γεώργιος Γεραπετρίτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υπεύθυνος για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

Θοδωρής Πελαγίδης, καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, οικονομολόγος, σύμβουλος μεταρρυθμίσεων του προέδρου της ΝΔ.

Γιώργος Ζαββός, πρώην ευρωβουλευτής και πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νομικός σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν.

Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παλαιότερα κατείχε θέση οικονομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού επί Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.

Κωνσταντίνα Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κυριάκος Πιερρακάκης, πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος, διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις (think tank)

Γιώργος Στεργίου, ηλεκτρολόγος, μηχανικός. Έχει εργαστεί σε μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες.

Ακόμα, όσον αφορά στη στελέχωση του Μαξίμου, τα ονόματα που ακούγονται έντονα είναι αυτά του Άκη Σκέρτσου, γενικού διευθυντή του ΣΕΒ, Γρηγόρη Δημητριάδη και Γιώργου Μυλωνάκη, οι οποίοι είναι εξ απορρήτων συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.

Τέλος προς αξιοποίηση σε νευραλγικά κυβερνητικά πόστα φαίνεται πως θα είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπεύθυνος στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, η Σοφία Ζαχαράκη, εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ αλλά και ο Κωνσταντίνος Ζούλας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Αποτελέσματα εκλογών 2019

Εθνικές Εκλογές 2019: Οι πολίτες ψήφισαν την Κυριακή 7 Ιουλίου για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο αποτέλεσμα της κάλπης και τους σταυρούς που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι.

Ποια πολιτική δύναμη θα αναδειχθεί πρώτη στις βουλευτικές εκλογές 2019; Θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία; Πώς θα διαμορφωθεί η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πόσα κόμματα θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν βουλευτή και να μπουν στη Βουλή;

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Το newsbeast.gr -όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία εδώ και εννιά χρόνια- καλύπτει έγκυρα και αναλυτικά όλες τις εξελίξεις, ενημερώνοντας άμεσα τους αναγνώστες του για τη ροή των αποτελεσμάτων και τις αντιδράσεις νικητών και ηττημένων!

Δείτε τους δυναμικούς εκλογικούς χάρτες: τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών 2019