Τον προγραμματικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης και καλά αμειβόμενες, την επόμενη τετραετία, προέταξε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β΄ Αθήνας, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική σε συγκεκριμένες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η Επόμενη Μέρα», την Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019, απέναντι στη βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη.

Επιδιώκουμε 500 χιλ. θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεργίας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως επιδίωξη είναι η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. «Από το ΄15 μέχρι τώρα είχαμε 320 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, Αυτό ήταν το θετικό ισοζύγιο, το πλεόνασμα των νέων θέσεων εργασίας». (…) «Πάνω από το 50% είναι πλήρους απασχόλησης. Το προηγούμενο διάστημα χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, από το ΄10 έως το ΄15. Από αυτές οι 700 χιλ. ήταν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μεσοστρώματα, τη λεγόμενη μεσαία τάξη, επί των ημερών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», σημείωσε.

Η Νέα Δημοκρατία δεν ήρθε στη Βουλή να ψηφίσει τη μη μείωση του αφορολόγητου

«Εμείς δεν ερχόμαστε απερίσκεπτα να μιλήσουμε για τις φορολογικές μειώσεις που τάζει η Νέα Δημοκρατία, οι οποίες είναι γενικές και αόριστες, δεν είναι στοχευμένες και θα πρέπει να τις αιτιολογήσει. Γιατί όταν μειώνω τα έσοδα δημιουργείται μία “τρύπα”. Τι θα κάνω λοιπόν, θα κόψω τις επενδύσεις; Θα κόψω δαπάνες, από πού; Οι δαπάνες είναι πολύ συγκεκριμένες, είναι συντάξεις, είναι οικογενειακά επιδόματα, είναι επιδόματα αναπηρίας, είναι το εισόδημα αλληλεγγύης, από πού θα κοπούν; Ή θα στρώσει τον δρόμο, εκμεταλλευόμενος και τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών, που ξαναθέτουν το θέμα του αφορολόγητου;

Διότι, θυμίζω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν είχε παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, είπε για το 9% ως φορολογικό συντελεστή για το πρώτο κλιμάκιο, αποσιωπώντας πλήρως την ιστορία του αφορολόγητου, εάν θα υπάρχει ή όχι», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και απαντώντας σε σχετική παρατήρηση για τα αντίμετρα, είπε απευθυνόμενος προς την κ. Μπακογιάννη:

«Γνωρίζετε ποια είναι τα αντίμετρα; Είναι το επίδομα που θέλετε να κόψετε για τα νέα ζευγάρια. Τα αντίμετρα ήδη υλοποιούνται. Ήδη έχει μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για το ΄19% μεσοσταθμικά 10% και 30% για τις μικρότερες περιουσίες»…«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν κατανοείτε τα πράγματα όπως είναι, άρα, μάλλον δημιουργείτε εντυπώσεις». «Δεν ήσασταν μέσα στη Βουλή γιατί δεν θέλατε να δεσμευτείτε για το αφορολόγητο, λακίσατε, κάνετε τσάμπα μαγκιές. Γιατί δεν ήρθατε λοιπόν, ως παρακαταθήκη για την κυβέρνηση που θα βγει στις επόμενες εκλογές, να συμφωνήσουμε ως εθνική θέση ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο; Δεν το κάνατε».