«Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών. Είναι το πρώτο άνοιγμα κλειστού επαγγέλματος στη χώρα μας, ενώ, όπως γνωρίζουμε, θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, ώστε επιτέλους, να πάψει να υπάρχει στη χώρα μας αυτή η αναχρονιστική τακτική των ανταλλαγών αδειών, αλλά και όλες οι παθογένειες που φέρνουν μαζί τους τα κλειστά επαγγέλματα», τόνισε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Όπως είπε «στόχος της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός, ο εκσυγχρονισμός του κλάδου, η απελευθέρωση του κομίστρου προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή, με την ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα σε όποιον το επιθυμεί με τρόπο διαφανή, δίκαιο και ξεκάθαρο και όχι όπως γίνεται μέχρι σήμερα», καθώς εξήγησε «είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αποδεικνύουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι η Ελλάδα παύει να είναι ανοχύρωτη πολιτεία και περνάει σε μία φάση διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας όλων. Είναι γνωστό σε όλους ότι η ελεύθερη είσοδος στο επάγγελμα είναι κατοχυρωμένη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ, ακόμη παλεύουμε για το αυτονόητο. Το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη, να μπορεί να διασφαλίζει την εργασία του μέσα από ένα διαφανές, δίκαιο, σύγχρονο και ξεκάθαρο πλαίσιο.

Αυτά, λοιπόν, τα αφήνουμε στο παρελθόν με το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει επίσης τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που καθιστούν συμβατές τις μεταφορές με το πλαίσιο άλλων χωρών. Οι αλλαγές αυτές θα καταστήσουν τις ελληνικές μεταφορές βιώσιμες, ανταγωνιστικές και σύγχρονες.

Ο διάλογος που προηγήθηκε, διαμόρφωσε συγκεκριμένες προτάσεις για αναπτυξιακά κίνητρα, αποσβεστικές φορολογικές ρυθμίσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. Διασφαλίζουμε συγχρόνως, σε ένα μεταβατικό επίπεδο τριετίας, τους ήδη επαγγελματίες ιδιοκτήτες φορτηγών, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις».