«Μήνυμα αναγνώρισης και σεβασμού των θυσιών του ελληνικού λαού», χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα ο επίτροπος της Ε.Ε. Τόνιο Μποργκ, αρμόδιος για την Υγεία και την πολιτική των καταναλωτών, ο οποίος είχε συναντήσεις με τους υπουργούς, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται σε «σημείο καμπής», έχουν δρομολογηθεί αλλαγές, είπε, και ανέφερε ως σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση – και με τη συνδρομή της Task Force -, τη χρήση γενοσήμων και τον εξορθολογισμό των λογιστικών συστημάτων των νοσοκομείων, που κινούνται στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών, χωρίς να υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας.

Κατά τη σύσκεψη με τον κ. Τσαυτάρη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην υγεία και την ευζωία των ζώων, την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που προβλέπει τη θέσπιση ενός βελτιωμένου και αποτελεσματικότερου κυρωτικού συστήματος για τα τρόφιμα, τις ζωοτροφές την υγεία των ζώων κ.α.

Οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν στο σχέδιο δράσης που κατέθεσε η Ελλάδα στην Eυρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στην αποκατάσταση των ελλείψεων που έχουν επισημανθεί για τη χώρα μας κατά τις επιθεωρήσεις των ελεγκτικών ευρωπαϊκών αρχών, στους παραπάνω τομείς.

Σε ξεχωριστή ενότητα, κατατέθηκαν οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις επιπτώσεις των υπό αναθεώρηση Οδηγιών της Επιτροπής για τον Καπνό στους Έλληνες καπνοπαραγωγούς, ενώ ο Επίτροπος επιβεβαίωσε την απόσυρση των επίμαχων σημείων που αποκλείουν τα ελληνικά καπνά.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, αντηλλάγησαν απόψεις και υπήρξε συμφωνία για τις σχετικές δράσεις που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών.