Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση επί της πρότασης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναφέρθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ. Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στη διαμάχη Πολάκη-Κυμπουρόπουλου.

Αρχικά σχολίασε ότι «εμείς δεν ερχόμαστε με τρύπιες υποσχέσεις, εμείς βάζουμε στο τραπέζι το απόθεμα που υπάρχει από τις θυσίες του ελληνικού λαού και από το δικό μας νοικοκύρεμα. Μέχρι σήμερα η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ακούσει μια καλή κουβέντα από τη ΝΔ, ούτε ένα σχέδιο. Έχει ακούσει μόνο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν συμπαθεί τον κ. Πολάκη. Με αυτό το σχέδιο θα πάτε στις εκλογές;».

Ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν βγήκαμε ποτέ να πανηγυρίσουμε τα κατορθώματά μας. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Τον δρόμο της ανάκαμψης. Έχει έρθει η ώρα οι πολλοί να δρέψουν τους καρπούς αυτής της προσπάθειας».

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε «θα έρθετε να αντιπαρατεθούμε πάνω σε όλα αυτά; Ποιος είναι ο λόγος κ. Μητσοτάκη που αρνείστε μια τηλεοπτική αναμέτρηση; Θέλετε να βάλουμε συντονιστή τον κ. Πορτοσάλτε να σας δίνει τα σκονάκια; Ελάτε».

Ενώ στη συνέχεια είπε «κρύβεστε για το αντιλαϊκό σας πρόγραμμα. Εμείς δεν δίνουμε τρύπιες υποσχέσεις, όπως οι δικές σας για τα πλεονάσματα. Κρύβετε από τον ελληνικό λαό τα μέτρα που θέλετε να περάσατε ως αντάλλαγμα για τα πλεονάσματα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχω την αίσθηση ότι δεν πάτε στις εκλογές με την πολακιάδα επειδή δεν έχετε πρόταση και σχέδιο. Το σχέδιό σας το γνωρίζει ο ελλ. λαός, είναι το σχέδιο του ΔΝΤ.

«Θέλετε επίσης να κρύψετε ότι αυτό το πρόγραμμα και το σχέδιό σας είναι το σχέδιο του βαθιά ανθέλληνα κ. Βέμπερ. Το ερώτημά μου σήμερα κ Μητσοτάκη είναι τι θα κάνετε τις επόμενες μέρες; Θα ψηφίσετε αυτό το “ανέφικτο”, αυτόν τον “λαϊκισμό”, όπως αποκαλεί τα μέτρα ο κ. Βέμπερ; Θέλει δεν θέλει ο κ. Βέμπερ εμείς θα τα ψηφίσουμε τα μέτρα». Και συμπλήρωσε «χτες ο κ. Βέμπερ βγήκε χτες και καταφέρθηκε εναντίον των μέτρων. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι ψήφος στη ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι ψήφος στον ανθέλληνα κ. Βέμπερ. Ή θα πρέπει να ψηφίσετε τα μέτρα ή να αποσύρετε την υποστήριξη σας στον κ. Βέμπερ», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη ανέφερε ότι: «Μας κάνατε όμως και ένα ακόμη δώρο άθελά σας με τη μομφή στον κο Πολάκη, να μιλήσουμε αυτό το τριήμερο για όλα και για τα πεπραγμένα στην υγεία». Και συνέχισε «Εμείς φέραμε αυτά τα χρόνια 19.000 προσλήψεις στην Υγεία, όταν εσείς κάνατε απολύσεις. Και φυσικά πάνω απ’ όλα σας ενοχλεί ότι βγήκαν τα άπλυτα δεκαετιών στη φόρα. Σας ενοχλούν τα σκάνδαλα στο φάρμακο, τις υπερκοστολογήσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα δωράκια, οι μίζες. Η μομφή σας λοιπόν θεωρώ ότι είναι εναντίον της προσπάθειας της κυβέρνησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση του Παύλου Πολάκη με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου λέγοντας: «Σέβομαι και τιμώ τον κ. Κυμπουρόπουλο. Έχω την αίσθηση ότι εσείς δεν τον σέβεστε και δεν τον τιμάτε. Τον χρησιμοποιείτε ως προεκλογικό εργαλείο. Εμείς αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία με ισοτιμία και με σεβασμό».

«Δεν ήρθα για να αντιπαρατεθώ με τον κρυπτόμενο κ. Μητσοτάκη»

«Ζητάω την εμπιστοσύνη της βουλής, στις 26 Μαΐου την εμπιστοσύνη του λαού. Πλάνο ενίσχυσης των πολλών. Πλάνο για το σήμερα και το αύριο. Ένα πλάνο που αφορά την επόμενη 4ετια. Την αναπτυξιακή μας πορεία», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την πρότασή του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Οπως τόνισε, ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης με στόχο:

-Τη διατήρηση και ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.

-Την επιτάχυνση της πορείας επιστροφής της χώρας αλλά και των πολλών στη κανονικότητα μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια.

Αμέσως η συζήτηση πήρε φωτιά όταν αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «κρυπτόμενο» και οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν έντονα.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «κάντε λίγο ησυχία θα τα ακούσετε σήμερα». Ενώ σχολίασε «δεν ήρθα για να αντιπαρατεθώ με τον κρυπτόμενο κ. Μητσοτάκη. Του έχω ζητήσει να κάνουμε μία κουβέντα εφ’ όλης της ύλης. Δεν ήρθα να τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και στη μαύρη προπαγάνδα. Σε αυτά είναι ασυναγώνιστος. Αυτά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, αυτά κάνει». Ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν ήρθα να αντιπαρατεθώ μαζί του στα ασήμαντα, αλλά για να αντιπαρατεθώ στο πολιτικό του σχέδιο».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Είναι το ίδιο σχέδιο που οδήγησε στην πολιτική λεηλασία και οδήγησε στην απόγνωση εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό επιθυμεί να εφαρμόσει πάλι σε περίπτωση που τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε την πορεία μας σε ένα δρόμο κοινωνικής ανάπτυξης για τα συμφέροντα των πολλών ή θα γυρίσουμε πίσω. Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια μπήκαμε σε αυτή την τραγωδία επειδή εσείς, η παράταξη σας, είχε αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη στο πελατειακό κράτος, στη διαφθορά, χωρίς μια πολιτική στήριξης για τους αδύναμους».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ή θα γυρίσει ξανά σε πολιτικές ΔΝΤ, σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος, εν ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα είναι παρά ο πλουτισμός των λίγων, εις βάρος των πολλών.Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για ένα σχέδιο στήριξης, ελάφρυνσης και ανάκαμψης για τους πολλούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «δεν ήμασταν εμείς αλλά εσείς που εφαρμόσατε το 2010-2014 την πιο βάναυση πολιτική λιτότητας, προκαλέσατε αυτή την ανυπολόγιστη κρίση χωρίς να σταθείτε δίπλα στους αδύναμους».

Ενώ συμπλήρωσε ότι «έχει ξεκινήσει μια νέα πορεία αποκατάστασης των αδικιών, που για εμάς είναι μια σημαντική προτεραιότητα. Γι’ αυτό από τον Σεπτέμβρη (στη ΔΕΘ) και μετά αυτή η Βουλή ψηφίζει μια σειρά από θετικά μέτρα».

«Το 2015 παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο»

«Εμείς το 2015 παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο, μία κοινωνία κατακερματισμένη και σε απόγνωση, με άδεια ταμεία και ελλείμματα. Και παρόλα αυτά σηκώσαμε με τη βοήθεια του λαού μας ανάστημα στην Ευρώπη”, επισήμανε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο του είναι να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης, και μιας στρατηγικής που θα προτάσσει τα συμφέροντα των πολλών.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ή θα γυρίσει ξανά σε πολιτικές ΔΝΤ, σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος, εν ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα είναι παρά ο πλουτισμός των λίγων, εις βάρος των πολλών.Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για ένα σχέδιο στήριξης, ελάφρυνσης και ανάκαμψης για τους πολλούς, ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρωθυπουργός.