Οι θετικές προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών για την ελληνική οικονομία, όπως αυτές εκφράστηκαν στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC, θα αποδειχθούν… φρούδες ελπίδες, όπως κι εκείνες των προκατόχων του, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «αυτοδιαψεύδεται» όταν υποστηρίζει ότι αν εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις δεν θα χρειαστούν επιπλέον επώδυνα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα δρομολογούνται νέοι φόροι για τα ακίνητα.

«Η τρικομματική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην λήψη μέτρων συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος. Λαμβάνοντας υπόψη τους πραγματικούς πολλαπλασιαστές δημοσιονομικής επίδρασης, τότε η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. Η πρόσφατη έκθεση του κορυφαίου αναλυτή του ΔΝΤ κ. O.Blanchard, για υποεκτίμησή τους καθόλη την προηγούμενη περίοδο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών», επισημαίνει ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανάλογη αισιοδοξία είχαν επιδείξει στο πρόσφατο παρελθόν το σύνολο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ωστόσο όλες οι προβλέψεις – κυβέρνησεων και τρόικας – διαψεύσθηκαν παταγωδώς, με θύμα τους τον ελληνικό λαό, μέσω της λήψης νέων δυσβάσταχτων μέτρων», τονίζεται.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «τα οικονομικά στοιχεία δεν συνηγορούν στην αισιοδοξία του κ.Στουρνάρα. Η ύφεση ξεπερνάει το 6,5%, η καταγεγραμμένη ανεργία ανέρχεται σε 26,8%, τα επισφαλή δάνεια προσεγγίζουν το 24%, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ξεπέρασαν τα 56 δις. ευρώ, εταιρείες κλείνουν, μεγάλες επιχειρήσεις μεταναστεύουν στο εξωτερικό. κ.α.».

Για το θέμα της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι «ενδεχομένως ο κύριος Υπουργός να μην έχει ενημερωθεί για τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων σε διεθνές επίπεδο, ότι τέτοιο θέμα ουδέποτε τέθηκε επί της ουσίας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «όσον αφορά το θέμα του χρέους, έχουμε επανειλημμένως τονίσει την αναγκαιότητα νέας μείωσής του καθώς δεν είναι βιώσιμο. Καλοσωρίζουμε τον κ. Στουρνάρα στον δρόμο του ρεαλισμού, υπενθυμίζοντάς του την προηγούμενη κάθετη διαφωνία του σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους από το 2010».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τα όσα είπε περί μη λήψης νέων μέτρων ο κ. Στουρνάρας «αυτοδιαψεύδεται, καθώς την ίδια στιγμή ο ίδιος και το επιτελείο του δρομολογούν νέους φόρους στα ακίνητα προκειμένου να συλλέξουν 3 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή δεν έχουν εξειδικευτεί μέτρα ύψους 4 δισ.ευρώ για την περίοδο 2014-2015, ενώ το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του κάνει λόγο για χρηματοδοτικό κενό 5,5 έως 9,5 δισ. ευρώ για το 2015-2016».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει, ακόμα, ότι «με την διατήρηση της ίδιας πολιτικής της λιτότητας, μέσω της συνεχούς μείωσης μισθών – συντάξεων, τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους και την υπερφορολόγηση των πολιτών δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η σταθερή και οριστική έξοδος από την κρίση. Αντιθέτως η κατάσταση θα δυσχεραίνει συνεχώς και κυρίως θα επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια. Πλέον αυτό είναι αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο».

«Οι τελευταίοι εναπομείναντες θιασώτες αυτής της πολιτικής της σκληρής λιτότητας είναι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας. Ήρθε ο καιρός να το συνειδητοποιήσουν και εκείνοι. Λύση δεν αποτελεί το εμπόριο ελπίδας, αλλά η ουσιαστική αλλαγή πολιτικής. Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν πλέον εξαντληθεί…», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.