Αχτσιόγλου: Το έργο μας έχει σαφές ταξικό πρόσημο και μας δένει με την κοινωνία

«Η ΝΔ που θέλει τους πολλούς στο περιθώριο και τις πολιτικές να καθορίζονται από τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:02
21/04/2019
Αχτσιόγλου: Το έργο μας έχει σαφές ταξικό πρόσημο και μας δένει με την κοινωνία
13
loading

«Μπορεί να μην έχουμε μαζί μας τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα, τους τίτλους των εφημερίδων, κουβαλάμε, όμως, μαζί μας ένα συγκεκριμένο και με σαφές ταξικό πρόσημο έργο, το οποίο μας δένει με την κοινωνία» τονίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής».

«Η υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα το 2015, δηλαδή η οριστική έξοδος από τα μνημόνια, η ανάκαμψη της οικονομίας, η ενίσχυση του εισοδήματος και της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων και η προστασία των πλέον ευάλωτων, είναι το όπλο μας στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις» σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου και υπογραμμίζει ότι στις αναμετρήσεις αυτές «θα συγκρουστούν δύο απολύτως διακριτά πολιτικά σχέδια. Αυτό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει οι εργαζόμενοι και η μεγάλη κοινωνική πλειονότητα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή και οι πολιτικές να καθορίζονται από τις δικές τους ανάγκες και αυτό της Νέας Δημοκρατίας που θέλει τους πολλούς στο περιθώριο και τις πολιτικές να καθορίζονται από τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ».

Αναφερόμενη στην υποχρεωτική αιτιολόγηση των απολύσεων, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις στα Ταμεία, η υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι πρόκειται για μία ρύθμιση-τομή στην προστασία της εργασίας στη χώρα μας. «Μέχρι σήμερα», τονίζει, «οι απολύσεις ήταν αναιτιολόγητες. Πράγμα που, όπως αντιλαμβάνεστε, άφηνε τεράστιο περιθώριο ασυδοσίας. Πλέον, η καταγγελία της σύμβασης από τον εργοδότη θα πρέπει να δικαιολογείται από βάσιμο λόγο, που να αποδεικνύεται επαρκώς και να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά των εργαζομένων ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Σε περίπτωση απόλυσης χωρίς βάσιμο λόγο, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να θεωρήσουν την απόλυση άκυρη και να συνεχίσουν να εργάζονται στον εργοδότη τους, ενώ συγχρόνως διατηρούν το δικαίωμα καταβολής όλων των μισθών τους (μισθοί υπερημερίας). Επίσης, έχουν δικαίωμα σε επαρκή αποζημίωση» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Για τη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα αφορά, όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, για πρώτη φορά, εκτός από κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%, θα έχουν και κούρεμα βασικής οφειλής. Η νέα οφειλή, μειωμένη κατά 65% μεσοσταθμικά, θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Στους αγρότες, επειδή ο επανυπολογισμός δεν τους εισφέρει κάτι, γιατί είχαν χαμηλές εισφορές το προηγούμενο διάστημα, θα γίνεται κούρεμα προσαυξήσεων 100% και 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ. Στη ρύθμιση εντάσσονται και οφειλές των επιχειρήσεων για τους εργαζόμενούς τους. Οι οφειλές θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Για εφάπαξ εξόφληση θα υπάρχει 100% κούρεμα προσαυξήσεων και για εξόφληση σε δόσεις 50%» διευκρίνισε.

«Η ρύθμιση», υπογραμμίζει, «θα ευνοήσει ιδιαίτερα περίπου 80.000 ασφαλισμένους που έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, λόγω αυξημένων χρεών στα Ταμεία. Αυτοί οι ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη και, μέσα από μία μικρή μηνιαία παρακράτηση, να εξοφλήσουν την οφειλή τους».

Αναφερόμενη στις διατάξεις για τους διανομείς, ανέφερε: «ξεκινάμε για πρώτη φορά να δημιουργούμε ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους διανομείς με δίκυκλο. Στα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η υποχρέωση συντήρησης του οχήματος από τον εργοδότη, αν αυτό είναι της ιδιοκτησίας του, η υποχρέωση παροχής μέσων ατομικής προστασίας στον εργαζόμενο, η καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος τουλάχιστον ίσης με το 15% του κατώτατου μισθού, αν το όχημα είναι ιδιοκτησίας του εργαζομένου».

Για τις άλλες εργασιακές διατάξεις του νομοσχεδίου, η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει ότι για πρώτη φορά «δίνουμε το δικαίωμα πρόσβασης των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ". Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε εργαζόμενος πια θα μπορεί να δει, εάν και υπό ποιο καθεστώς τον δηλώνει ο εργοδότης του. Επίσης, θεσπίζουμε μέτρα για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας και την προστασία των εργαζομένων από την κατάχρηση εκ μέρους των εργοδοτών της δυνατότητας για την επιβολή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης».

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, η υπουργός Εργασίας επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «αυξάνουμε το ποσοστό της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος και καταργούμε τους ηλικιακούς περιορισμούς, ώστε η σύνταξη χηρείας να χορηγείται για πάντα. Επίσης, τα παιδιά του θανόντος συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξη που τους αναλογεί, μέχρι τα 24 έτη, ανεξαρτήτως του αν σπουδάζουν, ενώ έχουν ασφαλιστική ικανότητα έως τα 35 έτη».

Τέλος, αναφερόμενη στη θέσπιση ευνοϊκότερου πλαισίου για τη συνταξιοδότηση εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, δηλώνει: «επεκτείνουμε το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει συγκεκριμένα ένσημα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, για να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Αυτήν τη στιγμή, προβλέπεται ότι θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει 1.000 ένσημα τα τελευταία 13 χρόνια της εργασίας του. Με τη διάταξη, επεκτείνουμε αυτό το χρονικό διάστημα στα τελευταία 17 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνονται εργαζόμενοι να βγουν στη σύνταξη, όπως, για παράδειγμα, οι οικοδόμοι που επλήγησαν από την κρίση με μακρές περιόδους ανεργίας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar δσα

  Το εργο σας ειναι διαλυση της μικρομεσαιας ταξης με φορους, αυξηση των διορισμων στο δημοσιο των δικων σας παιδιων, τρομοκρατια των πολιτων με προληπτικες συλληψεις και αστυνομια για να μην διαδηλωνει, ανοιγμα στα συνορα απο παντου, διαλυση του στρατου, καταπατηση των ανθρωπινων δικαιωματων των Ελληνων, διαλυση της παιδειας, προπαγανδα απο την κρατικη τηλεοραση, σκλαβοπαζαρο σε συνεργασια με τις ΜΚΟ, χρηματισμος απο τον Σορος και παρανομες Ελληνοποιησεις χωρις κανεναν ελεγχο σε ταυτοτητες και εγγραφα. Πραγματικα πρεπει να ειστε περηφανοι για το εργο σας. Τοσα κακα ουτε ο Σταλιν δεν εκανε. Μπραβο \"φιλελευθεροι\".

 2. avatar Εσείς

  Μπορείτε Άραγε να μας κοιτάξετε στα μάτια μου αυτό όλο που κάνατε και κάνετε για την πάρτη σας είσαστε όλοι

 3. avatar Leonidas21

  Φυσικά και έχει ταξικό πρόσημο, παρέα με τον Κόκκαλη

 4. avatar Γεροτσολιας

  Εσενα ποιος σε χρηματιζει κυρια Αχ τσιογλου ;

 5. avatar πόσοι εκατομυριούχοι

  πόσοι εκατομυριούχοι στο συριζα, που ξεχνάνε να δηλώσουν δεκάδς ακίνητα και κάτι ψωροεκατομύρια ρε...

 6. avatar Ακριβώς !

  Το έργο σας ειναι ταξικό και εμφυλιοπολεμικό ! Έχετε χωρίσει τον λαό στα δύο και μόνο γι αυτό τον λόγο, σας αξίζει ... δικαστήριο !

 7. avatar Αναγνωστης Α

  Λαθος καταλαβες. ΔΕΝ σας δενει με την κοινωνια. Απλως για δεσιμο ειστε ολοι!
  Και οσο για την ταξικη παλη που ονειρευεσαι, μην βαλετε τα κλαματα οταν φατε τις σφαλιαρες σας και βρεθειτε στα ταρταρα του 3%.

 8. avatar Roundolf

  Ειδικά το δέσιμο με την κοινωνία είναι το μόνο αληθινό .......... τολμάτε να κυκλοφορήσετε χωρίς Ματ και ασφαλίτες ........ για να φανεί το δέσιμο με την κοινωνία !!!

 9. avatar PROKA

  Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΘΑ ΣΑΣ ΘΑΨΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΟΥΤΕ ΟΥΤΕ ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ .

 10. avatar μπαμπουλας ΑΕ

  Σήμερα αγάπη δεν μου άρεσε το βάψιμο σου

 11. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Ασε μας ρε Αχτσιογλου με το ξεκουτανι κραγιον...

 12. avatar dop

  Ολα τα φτωχοπαιδα στην αυλη του συριζα, Σαβιδης-Μελισσανιδης-Κοκκαλης-Κοντομηνας-Λαυρεντιαδης-Μπομπολας.
  Ειπατε τιποτα Μανδαμ για ελιτ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει