Δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν ανήμερα της 25ης Μαρτίου τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

Πιο συγκεκριμένα, τρεις σχηματισμοί από δύο ζεύγη F-16 και ένα ζεύγος F-4, καθώς και δύο κατασκοπευτικά CN-235, προέβησαν σε 47 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σε πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών. Τις 29 παραβιάσεις πραγματοποίησαν τα κατασκοπευτικά και τις 18 οι τρεις σχηματισμοί των μαχητικών αεροσκαφών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη που πέταξαν σε περιοχές του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Η απάντηση που πήραν από τους Έλληνες πιλότους ήταν άμεση. Τα τουρκικά αεροσκάφη που πέταξαν σε περιοχές του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Αλέξη Τσίπρα

Το ελικόπτερο με το οποίο μετέβαινε στο Αγαθονήσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του από το ακριτικό νησί.

«Τουρκικά μαχητικά ανάγκασαν το ελικόπτερο που με μετέφερε να κάνει χαμηλούς ελιγμούς», σημείωσε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας το μήνυμα: «Πρέπει να ξέρουν ότι οι ανόητες αυτές ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το εξής μήνυμα και στην Τουρκία: «Η Ελλάδα σήμερα χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση. Όχι με κορώνες και λεονταρισμούς. Όχι νοσταλγώντας το παρελθόν αλλά αδράζοντας το μέλλον. Η πατρίδα μας βγαίνει από μια επώδυνη κρίση που την πλήγωσε, αλλά δεν τη γονάτισε» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Μόλις δύο χρόνια πριν τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν βάλει τις βάσεις για ένα νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη εποχή της πατρίδας μας. Ένα κεφάλαιο που ξεκινά από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αξιοπρέπειας. Αναμφίβολα, η ιστορία μας είναι πλούσια και ξακουστή σε όλο τον κόσμο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι είναι ζωντανή» τόνισε ακόμη στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Αυτός ο λαός, διαχρονικά, συνάντησε πολλά εμπόδια στο διάβα της ιστορίας. Στη μακρά αυτή διαδρομή, συναντάμε όλα όσα συγκροτούν τη σύγχρονη Ελλάδα Τα μεγάλα επιτεύγματα, η οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πρόοδος αλλά και οι δυσκολίες, τα βάσανα, οι κακουχίες. Τα κουβαλάμε όλα. Όλα είναι κομμάτι μας. Η ιστορία μας δεν είναι η καταφυγή μας. Δεν επικαλούμαστε το μεγαλείο της, με νοσταλγία. Είναι η δύναμη μας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο χτίζει τη συλλογική του αυτοπεποίθηση ένας λαός που σε κάθε δυσκολία βρήκε τον τρόπο να την υπερβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τούρκοι για παρενόχληση στο ελικόπτερο του Τσίπρα: Κάναμε τα συνήθη μας καθήκοντα

Η Άγκυρα αρνήθηκε ότι τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Αλέξης Τσίπρας, στο ταξίδι του προς το Αγαθονήσι για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Στα συνήθη καθήκοντά τους βρίσκονταν τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο που δεν ενεπλάκησαν σε καμιά παρενόχληση, αναφέρουν στρατιωτικές πηγές της Τουρκίας σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει πως νωρίτερα την Δευτέρα ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν πως τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρει το Anadolu, αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και πρόσθεσαν πως δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια παρενόχλησης αλλά ασκούσαν συνήθη καθήκοντα.