Με αφορμή τη σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες ο γραμματέας αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κόλλιας, δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση του μνημονίου συνεχίζει τον εμπαιγμό απέναντι στον Έλληνα αγρότη, που μαραζώνει μέρα με τη μέρα.

Η πρόθεση της Ε.Ε. να ζητήσει επιτακτικά την εφαρμογή αυστηρότατων κυρώσεων σε χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος και μάλιστα με αναστολή των χρηματοδοτήσεων από όλα τα διαρθρωτικά Ταμεία της Κοινότητας (Γεωργικό, Κοινωνικό, Αλιείας, Περιφερειακό και Συνοχής) βάζει ταφόπλακα στον ήδη δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν είναι σε θέση να προασπίσει τα συμφέροντα των ελλήνων αγροτών. Αποδεικνύει ότι παραμένει απλός θεατής των προτάσεων των εταίρων μας, χωρίς να έχει διαμορφώσει θέσεις, αλλά και κανένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού διαλόγου, που έχει ξεκινήσει για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Η Νέα Δημοκρατία έγκαιρα έχει επισημάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης που απειλεί τα συμφέροντα του Έλληνα αγρότη και τη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας, μετά και τις δηλώσεις του αρμοδίου Επιτρόπου Προϋπολογισμού της Ε.Ε. Γιάνους Λεβαντόφσκι σχετικά με τη μείωση των Κοινοτικών Επιδοτήσεων-Ενισχύσεων της ΚΑΠ στο 1/3.

Καλούμε τη κυβέρνηση να απαντήσει αν προτίθεται, επιτέλους, να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Αγροτικό τομέα.

Αναμένουμε από τον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην επικείμενη συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., να διατυπώσει με σαφήνεια τις εθνικές μας θέσεις και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών».