Τσίπρας από τον «Δημόκριτο»: Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα κονδύλια για την έρευνα

Δείτε τις φωτογραφίες από την περιήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:34
19/03/2019
Τσίπρας από τον «Δημόκριτο»: Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα κονδύλια για την έρευνα
11
loading

Ερευνητικές εγκαταστάσεις στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ξεναγό τον διευθυντή και πρόεδρο του Κέντρου Γιώργο Νούνεση.

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη.

Στη διάρκεια συνάντησής του με νέους ερευνητές και επιστήμονες, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «κατάφερε αυτά τα τέσσερα χρόνια να αυξήσει σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς τα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα και έκανε προσπάθειες για να αντιστρέψει το brain drain, δηλαδή τη φυγή στο εξωτερικό από ανάγκη του πιο πολύτιμου δυναμικού της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είχε επισκεφθεί τον «Δημόκριτο» πριν πέντε χρόνια, το 2014, θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα του «brain drain». Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε από την πρώτη στιγμή ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα να αντιστρέψει αυτή την τάση και σημείωσε πως για την αντιμετώπιση του χρειάζονται πολιτική βούληση και κονδύλια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να παραγνωρίζει ότι έχουν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα ακόμα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η επιλογή των νέων να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και όταν μιλάμε για «brain drain» εννοούμε όσους έφυγαν από ανάγκη και όσους έφυγαν από επιλογή και δεν έχουν ευκαιρίες μπορούν να επιστρέψουν, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα και να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας.

«Το κρίσιμο είναι να υπάρχει πάντοτε η πόρτα της επιστροφής ανοιχτή για κάθε επιστήμονα που για δικούς του λόγους επιλέγει να πάει στο εξωτερικό» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αυξήσει τις δαπάνες από τον δημόσιο προϋπολογισμό για την έρευνα από το 2015, μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να σταματήσουμε συλλογικά, ως κοινωνία, να υποτιμούμε τις δυνατότητες που έχουμε ως κοινωνία, που έχουμε ως χώρα και να υποτιμούμε το ίδιο μας το εκπαιδευτικό σύστημα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Άσκησε επίσης κριτική σε προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδίως σε αυτές που είχαν δημοσιονομική δυνατότητα γιατί δεν είχαν την πολιτική βούληση να αυξήσουν τις δαπάνες για την έρευνα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες. «Το ποσοστό των δαπανών κάτω από το 1% του ΑΕΠ για την έρευνα υπήρχε και όταν δεν είχε μπει η χώρα στην κρίση, αλλά το μεγάλο όραμα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν να κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ενδεχομένως και αυτό είχε την αξία του, όμως θα πρέπει να αναρωτηθούμε όταν υπήρχε η δημοσιονομική δυνατότητα και το περιθώριο να επενδύσουν στη νέα γνώση, στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία, στην έρευνα, αφού όλοι διαπιστώνουμε ότι αυτό είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας, γιατί δεν υπήρξε ποτέ η πολιτική βούληση;».

Αναφερόμενος στο σήμερα επισήμανε ότι οι δαπάνες ήταν στο 0,8% του ΑΕΠ και έφτασαν κοντά στο 1,2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό. Στην πράξη σημαίνει ότι από το 1 δισ. 450 εκατομμύρια έχουμε ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως σήμερα από το δημόσιο προϋπολογισμό.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις εταιρειών όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επιστήμονες και να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο και το αντικείμενο τους, αλλά και τις ευκαιρίες που τους παρέχονται μέσα από την εγκατάσταση τους στον Δημόκριτο.

Του μίλησαν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τις σπουδές τους, την έως τώρα εμπειρία τους στον Δημόκριτο, και το πώς ορισμένοι εξ αυτών γνωρίστηκαν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, για να φτάσουν τελικά στο σημείο να συνεργαστούν και να συστήσουν εταιρεία.

Στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» στον Δημόκριτο, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε εργαστηριακούς χώρους 4 εταιρειών του Πάρκου και συγκεκριμένα των:

-FASMATECH (Επιστημονικά όργανα - βραβείο Top 10 Innovations παγκοσμίως το 2018)

-PROTATONCE (Βιοτεχνολογία, εξαγωγές σε όλο τον κόσμο)

-PLINIOS (Περιβαλλοντικές τεχνολογίες αμιάντου). Πρόκειται για την εταιρεία που έκανε τις μετρήσεις για τα ποσοστά αμίαντου στο Μάτι μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ για αλλά βλαβερά στοιχεία την έρευνα είχαν διεξάγει ερευνητικές ομάδες του Δημόκριτου.

-FUTUREINTELLIGENCE(Τεχνητή Νοημοσύνη, αισθητήρες, έξυπνα κτήρια και πόλεις).

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Tesla Greece, όπου από τους υφιστάμενους εργαζόμενους οι περισσότεροι είναι Έλληνες που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό (Αγγλία, Σουηδία, Αμερική) και οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι φοιτητές του ΕΜΠ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar TreloKokori

  η πορτα ειναι ανοιχτή αλλα σε σαθρά θεμέλια.
  Εγώ δεν γυρίζω πίσω.

 2. avatar ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ

  ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΜΟ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΗΤΑ!!!

 3. avatar ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ . .

  ΠΟΛΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ (ιδέ φωτο).
  ΕΝΑ ΟΛΟΪΔΙΟ ΕΙΧΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΚΩΣΤΑΣ Ο ΦΥΣΤΙΚΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΖΕΣΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΟΝΙΖΕΤΑΙ.

  1. avatar @Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

   Η 4η φωτογραφία είναι η πιο ωραία, που το ζαβό κοιτάζει με θυμό τα καλώδια.

 4. avatar NEVER UNDERESTIMATE THE POWER OF SYRIZA

  ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚAN TA ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ RESEARCH (ΠΟΥ συνΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΑ ΧΩΡΑ) ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ ΤΟΥ Ή ΟΧΙ.
  .
  Sponsored by,
  RESEARCH & DEVELOPMENT OBJECTIVES
  [...]

 5. avatar ;;;;

  Τελικά με το μυαλό που κουβαλάς όλα τα έχεις κάνει τέλεια αλλά μου λες γιατί δεν είναι κανείς ευχαριστημένος

 6. avatar και τι δεν εκανε ο συριζα????

  οτι φανταστει ανθρωπου νους.....η αριστερα του νενεκονενεδισμου......

 7. avatar Konstantinos Konstantinou

  Και τα λεφτά τα βρήκε με το να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του.
  Ψευτιά και αφερεγγυότητα είναι τα σήματα κατατεθέν της κυβέρνησης.
  Όταν όλα τα χρόνια το κράτος ήταν ο μεγαλύτερος απατεώνας, πώς είναι δυνατόν εμείς να αναζητούμε πολιτικές λύσεις που επιδιώκουν ενίσχυση του κρατισμού;

 8. avatar ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ

  ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΤΑΞΑΝ ΒΡΑΧΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΘΑ ΚΟΙΤΑΖΑΝ,ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΗ ΓΗ,ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΚΗ!!!

  1. avatar @ΞΕΡΟΥΜΕ

   Το ΟΣΤΑΝ είναι αντιβίωση;

 9. avatar ναι …οσο δεν εκοψες και τις συνταξεις……

  τσιπροψευτης εισαι....τι θα περιμεναμε αλλο απο σενα ????

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει