«Γενικά ευχαριστημένος» από την πρόοδο της εφαρμογής της Συνθήκης των Πρεσπών από πλευράς Σκοπίων δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το τέλος του προγεύματος εργασίας που πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη του Συμβουλίου ομολόγων του υπουργών στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι και οι όποιες παρεκκλίσεις σημειώνονται, διορθώνονται αμέσως μόλις το επισημαίνουμε στην άλλη πλευρά. Το πρόγευμα εργασίας παρετέθη από την Ελλάδα και τη Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου Ε.Ε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιο είναι το μήνυμα αυτού του προγεύματος, ο υπουργός απάντησε: «Είχε μεγάλη συμμετοχή από πολλούς Υπουργούς. Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που κρίνεται ανάλογα με την πρόοδο που κάθε χώρα πραγματοποιεί.

Η Βόρεια Μακεδονία έχει δείξει ότι θέλει να είναι ανοιχτή στις ευρωπαϊκές προοπτικές και δείχνοντας πολιτικό θάρρος προωθώντας και τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της.

Θέλαμε, λοιπόν, να στείλουμε το μήνυμα ότι όταν μια χώρα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο και να της ανοίξουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Όσον αφορά το εάν είναι ευχαριστημένος από την πρόοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Και οι δύο πλευρές θέλουν να εφαρμόσουν το πνεύμα και το γράμμα της. Υπάρχουν μερικές φορές παρεκκλίσεις από την εφαρμογή της, αλλά το θετικό είναι ότι κάθε φορά που το επισημαίνουμε αυτό στην άλλη πλευρά, διορθώνεται αμέσως το πρόβλημα που έχει προκύψει. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε γενικά ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα εφαρμογή της».