«Η ΝΔ προτείνει διατάξεις για ένα Σύνταγμα λειτουργικό, σοβαρό, με κοινωνικό πρόσημο, προοδευτικό και με σημαντικές παρεμβάσεις», σημείωσε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για μία ολοκληρωμένη συνταγματική αναθεώρηση.

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της προτείνουσας και της αναθεωρητικής Βουλής, ο κ. Τραγάκης τόνισε ότι «η προτείνουσα Βουλή (σ.σ. η παρούσα Βουλή) δεν ασχολείται με το περιεχόμενο. Με το περιεχόμενο ασχολείται η αναθεωρητική Βουλή (σ.σ. η επόμενη Βουλή)», επισημαίνοντας ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη διακεκριμένους συνταγματολόγους και έχουν αποφανθεί σχετικά.

Ο κ. Τραγάκης επέμεινε ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει, ως προς το περιεχόμενο, την αναθεωρητική Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτού γίνει η πρώτη συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, τον Φεβρουάριο, είχε συζητήσει με επτά έγκριτους συνταγματολόγους, τους καθηγητές Αλιβιζάτο, Δρακόπουλο, Κοντιάδη, Μανιτάκη, Μποτόπουλο, Παραρά και Σπυρόπουλο, οι οποίοι ομόφωνα συμφώνησαν ότι η επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, δεν δεσμεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την προτείνουσα ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.

Επιπλέον, υποστήριξαν ότι γι’ αυτόν τον λόγο, στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό Σώμα επί των προτάσεων των κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση.