Δουζίνας: Προοδευτισμός και συντηρητικός νεοφιλελευθερισμός συγκρούονται σε αυτή την αναθεώρηση

«Για εμάς οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι φυσική κατάσταση»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:29
14/03/2019
Δουζίνας: Προοδευτισμός και συντηρητικός νεοφιλελευθερισμός συγκρούονται σε αυτή την αναθεώρηση
5
loading

Για αναθεωρητέες διατάξεις που θα αφήσουν ένα ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα για την επόμενη Βουλή έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δουζίνας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παράλληλα, ο κ. Δουζίνας υπογράμμισε ότι αυτά που συγκρούονται σε αυτή τη συζήτηση για την αναθεώρηση είναι η πρόοδος με τον συντηρητισμό και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αυτό που προτείνει είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού.

«Δεν είναι ιδεολογικά ουδέτερες οι αντιπαραθέσεις για τις διατάξεις του Συντάγματος. Αντίθετα, βρίσκονται στοω πυρήνα της πολιτικής. Οι διατάξεις σκιαγραφούν το αύριο. Από τη μια είναι η πρόταση για μια προοδευτική Ελλάδα, μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και των κοινωνικών δικαιωμάτων, ένα σύνταγμα της κοινωνικής πλειοψηφίας και από την άλλη η επαναφορά του παλιού, των ανισοτήτων και της ελίτ. Η ΝΔ προτείνει ένα ευκαιριακό "σοκ λιστ" χωρίς αξιακό πρόταγμα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η πραγματική αντιπαράθεσή μας με τη ΝΔ δεν βρίσκεται στο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά στο οικονομικό μοντέλο που προτείνει. Από τη μια είναι ο οικονομικός κορσές που δοκιμάστηκε και απέτυχε, η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας και από την άλλη η πρότασή μας για επέκταση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση της δημοκρατίας . Εδώ λοιπόν θα αντιπαρατεθούν οι προοδευτικές και οι συντηρητικές προτάσεις. Οι προτάσεις για ένα Σύνταγμα των πολλών και οι προτάσεις για ένα Σύνταγμα των λίγων, της ελίτ».

Στη συνέχεια, ο κ. Δουζίνας υποστήριξε ότι οι προηγούμενες δύο αναθεωρήσεις του Συντάγματος ήταν άνευρες και άφησαν μικρό θεσμικό αποτύπωμα, αντίθετα οι σημερινές αναθεωρητέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσουν μια ισχυρή θεσμική αποτύπωση για την επόμενη Βουλή.

«Έχουμε κερδίσει μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ευρεία αποδοχή διατάξεων και αυτό είναι μια μεγάλη νίκη για τη Βουλή», τόνισε.

Μίλησε ακόμα για ένα συνεκτικό προοδευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη της κοινωνίας, της ισότητας και της δημοκρατίας που βασίζεται σε 4 άξονες:

Πρώτος άξονας, όπως είπε, είναι η επανεκκίνηση του κοινωνικού κράτους και της δικαιοσύνης που είναι αποτέλεσμα και νίκη των αριστερών αγώνων.

«Στην Ελλάδα το κοινωνικό κράτος ήταν ασθενικό. Με την πρότασή μας επιβεβαιώνεται η συμβολική σημασία του κράτους και το ενδιαφέρον μας για σειρά κοινωνικών ενισχύσεων. Εγγυόμαστε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Για εμάς η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δεν είναι επέκταση φιλανθρωπίας αλλά αποτελεί βήμα στην ισότητα τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η ΝΔ καθορίζει την πολιτική της με τη συνταγματοποίηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του ελεύθερου ανταγωνισμού και των ιδιωτικών κερδοφόρων πανεπιστήμιων. Με τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Για εμάς οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι φυσική κατάσταση. Υποχρέωση της Αριστεράς είναι να τις μειώσουμε στοχεύοντας στην κατάργησή τους. Η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού πάει χέρι χέρι με την εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εμείς, σήμερα, ξαναθεμελιώνουμε τα κοινωνικά δικαιώματα αλλά επεκτείνουμε και τα ατομικά δικαιώματα κάτι που αρνείται η ΝΔ».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Απλά και κατανοητά

  Με την αριστερά της δημοκρατίας ή με τους νοσταλγούς του φασισμού; Με τους έντιμους ή τους μιζαδόρους;

 2. avatar SER 30

  «Στην Ελλάδα το κοινωνικό κράτος ήταν ασθενικό. Με την πρότασή μας επιβεβαιώνεται η συμβολική σημασία του κράτους και το ενδιαφέρον μας για σειρά κοινωνικών ενισχύσεων. Εγγυόμαστε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Για εμάς η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δεν είναι επέκταση φιλανθρωπίας αλλά αποτελεί βήμα στην ισότητα τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό», υπογράμμισε '' ΜΗΝ ΥΠΟΓΑΜΙΖΕΙΣ ΑΛΛΟ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ . ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΜ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΠΟΥΧΤΙΣΑΤΕ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΠ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΤΑΣ ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΥΠΑΣΑΙ ΟΥΔΟΛΩΣ ΡΕ ΣΥ ΑΡΙΣΤΕΡΕ ΤΕΤΟΙΕ . ΚΟΦΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ . ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ .

 3. avatar προοδευτισμος για το ντουζινα=χουντα…..φασισμος….χιτλερισμος

  ολα ταχεις ντουζινα.....μια κουζινα απατη εισαι.....

 4. avatar ταπαιξες και συ ….μια ντουζινα ψευτιες λες…..

  ειστε και εκπροσωπειτε το συντηρητισμο το πινοσετικο φιλελευθερισμο.....το παλιο...το σκουριασμενο....το σαπιο τη μποχα και τη βρωμα.....

 5. avatar FIXED

  Προδοτικός φιλοτουρκισμός ανθελληνισμός συγκρούονται με τον Ελληνισμό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει