Τους δώδεκα υποψήφιους για την Ευρωβουλή, στις επικείμενες εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσα σε αυτούς φιγουράρουν και τα ονόματα της ηθοποιού, Πέγκυς Σταθακοπούλου, αλλά και του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη. Μάλιστα, η ΝΔ, στην ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, έχει και τα προφίλ των δώδεκα υποψηφίων, οι οποίο διεκδικούν μια θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, για την Πέγκυ Σταθακοπούλου αναφέρεται: «Σπούδασα Νομικά και αποφοίτησα από την Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας ενώ παράλληλα ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα Ιστορίας της Φιλοσοφίας. Έχω συμμετάσχει ενεργά σε Διεθνείς Ανθρωπιστικές οργανώσεις (Διεθνής Αμνηστία, Χαμόγελο του Παιδιού, Actionaid) και διδάσκω υποκριτική. Στο Θέατρο είχα την τύχη να συνεργαστώ με σπουδαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες σε  έργα  κορυφαίων θεατρικών συγγραφέων του παγκόσμιου δραματολογίου. Συμμετείχα ως πρωταγωνίστρια σε τηλεοπτικές σειρές και ως ραδιοφωνικός παραγωγός έκανα δεκάδες  εκπομπές και στο ραδιόφωνο.

Ο Πολιτισμός και η Τέχνη  είναι για μένα δύο από τους βασικούς άξονες μιας ανοιχτής ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινωνίας. Και είναι επίσης αγαθά ανυπολόγιστης αξίας. Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη  ανασφάλεια κι απαισιοδοξία όχι μόνο για τους νέους ανθρώπους αλλά και για όλους τους πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών. Σε μια τέτοια δύσκολη πραγματικότητα και μετά από μια βαθιά κρίση της πατρίδας μας, εξοντωτική για όλους μας, αισθάνθηκα την ανάγκη να προσπαθήσω να βοηθήσω την χώρα μου, με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ. Η απόφασή μου να είμαι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, βασίζεται σε ώριμη σκέψη, μετά την ανοιχτή πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κάθε Έλληνα πολίτη να συνδράμει με τις δυνάμεις του στην ανόρθωση της χώρας».

Όσον αφορά το προφίλ του Άκη Τσελέντη, σημειώνεται: «Κατάγομαι από την Κεφαλονιά. Έχω σπουδάσει Φυσική στο ΕΚΠΑ, Ηλεκτρονικά στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και Γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο Leeds της Αγγλίας. Είμαι διδάκτορας Σεισμολογίας Γεωφυσικής του Imperial College του Παν/μιου του Λονδίνου και έκανα μεταδιδακτορικές σπουδές στο Ινστιτούτο Σεισμών του Πανεπιστημίου του Τόκυο με το οποίο είχα μακροχρόνια συνεργασία. Ίδρυσα το Σεισμολογικό Κέντρο του Παν/μιου Πατρών όπου και διετέλεσα Καθηγητής Σεισμολογίας Γεωφυσικής. Αυτή την περίοδο είμαι Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τσουνάμι και Καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχω δημοσιεύσει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 7 βιβλία, ενώ κατέχω 5 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Είμαι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών και συλλόγων και επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού με μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία υπήρξα επιστημονικός υπεύθυνος.

Ασχολούμενος ενεργά με την πολιτική, επιθυμώ να συμβάλλω ουσιαστικά στην προσπάθεια αναβάθμισης της χώρας σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης καταστροφών, δίνοντας έμφαση σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και σε δημόσιες υποδομές όπως τα σχολεία. Θέλω, ακόμη, βοηθήσω στην αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων και την ανάδειξή τους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ως επιστήμονας και ακαδημαϊκός δάσκαλος, θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να δημιουργηθεί στην χώρα μας ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό ερευνητικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον που θα κινητροδοτήσει την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων που άφησαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια».