Αιματηρές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις. Τα εργασιακά δικαιώματα στην «πρέσα» των δανειστών. Οι κοινωνικές παροχές πετσοκομμένες, σχεδόν ανύπαρκτες.

Η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια βιώνει μία παρατεταμένη κρίση που έχει διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό και έχει φέρει ένα ολόκληρο λαό στο χείλος της απόγνωσης.

Επισήμως 3.124 αυτοχειρίες από το 2009. Νούμερα που σπρώχνουν στην κατάθλιψη ακόμα και όσους έχουν καταφέρει να σταθούν όρθιοι απέναντι στο τσουνάμι των μέτρων λιτότητας.

Και ενώ οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο και να φανεί φως στο βάθος του τούνελ, οι πολιτικοί επιδίδονται σε ένα αλισβερίσι δηλώσεων, που ουδεμία σχέση έχουν με τον πυρήνα του προβλήματος.

Το μόνο που επιτυγχάνουν έτσι είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο των media.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Τατσόπουλου, στο περιοδικό Crash («Έχω πη…ξει τη μισή Αθήνα και αυτοί της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να με αποκαλούν αδερφή»), έρχονται να επιβεβαιώσουν την απουσία σοβαρού πολιτικού λόγου στην Ελλάδα της κρίσης.

Μετά το σάλο, ο Πέτρος Τατσόπουλος «έδειξε» τα media ως υπεύθυνα για τη «διόγκωση» του θέματος σχολιάζοντας μέσω twitter: «Από μια αρκετά ενδιαφέρουσα μακροσκελή συνέντευξη απομόνωσαν αυτό το σχήμα λόγου για να την πλασάρουν. Βεβαίως, μεγάλο παιδί είμαι, θα έπρεπε να το περιμένω – όπως και τον παρεπόμενο κανιβαλισμό. Γηράσκω αεί διδασκόμενος στη χώρα της σοβαροφάνειας και της μοχθηρίας».

Πριν από λίγους μήνες ήταν ο Θάνος Τζήμερος, ο οποίος με επιστολή του που δημοσίευσε στο προφίλ του στο Facebook, έκανε κριτική στο πολιτικό σύστημα και σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος του, «Δημιουργία Ξανά».

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαι προδότης, γερμανοτσολιάς, μικροτσούτσουνη κομπλεξάρα».

Λίγες ώρες μετά το σάλο, είπε ότι δεν είχε σκοπό να δημοσιεύσει την ανάρτησή του, αλλά τα όσα έγραψε ήθελε να τα δουν μόνο οι φίλοι του.

Εσχάτως, ο Άδωνις Γεωργιάδης επέλεξε, από την προσωπική ιστοσελίδα του, να ζητήσει τη συνδρομή των πολιτών στην υπερψήφιση των μέτρων, με έναν μάλλον ανορθόδοξο τρόπο. Τους κάλεσε να σταυροκοπηθούν για να περάσει το πακέτο από τη Βουλή.

Τελικά πού θα ακούσουμε τον πολιτικό λόγο που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο; Στο facebook και το twitter;

Η αλήθεια είναι πως η κρίση που βιώνουμε σήμερα έχει πολλαπλές διαστάσεις. Δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική.

Είναι και πολιτική αλλά και κρίση αξιών. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα…