Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τη συζήτηση της διαδικασίας για την κρίσιμη ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη μέρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, της μεγάλης ανατροπής του παλιού πολιτικού συστήματος. Διότι η 25η Ιανουαρίου του 2015 αυτό ακριβώς σηματοδότησε. Μια μεγάλη πολιτική ανατροπή. Που δεν ήρθε ώς κεραυνός εν αιθρία. Αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα  τα τελευταία 100 χρόνια. Αλλά κυρίως ήταν αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης από το πολιτικό κατεστημένο. Και των πολιτικών επιλογών και πρακτικών τεσσάρων δεκαετιών που οδήγησαν στην χρεοκοπία του 2010», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Του πελατειακού συστήματος, της γενικευμένης διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της διαπλοκής, της διαρκούς διεύρυνσης των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών. Και ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση. Να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα και να ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες πολιτικές και οικονομικές βάσεις. Και να βάλει σε πρώτο πλάνο και προτεραιότητα την κοινωνική πλειοψηφία και τις ανάγκες των εργαζομένων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Από τότε μεσολάβησαν πολλά. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση του 2015. Και ο πολιτικός συμβιβασμός εκείνου του καλοκαιριού. Όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να χουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά» τόνισε ο κ Τσίπρας.

«Οι εκλογές του Σεπτέμβρη όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής. Μια επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει. Γιατί εμείς πήγαμε σε εκλογές μετά και όχι πριν τη συμφωνία με τους δανειστές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων. Η προσφυγική κρίση. Που μας έλαχε να διαχειριστούμε πάνω στα συντρίμμια των δύο πρώτων μνημονίων. Μια τριετία ολόκληρη σκληρών πολιτικών αγώνων και δύσκολων αποφάσεων. Και σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα» τόνισε.

Όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια, είπε ο κ Τσίπρας, τονίζοντας ότι ότι το βασικό μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας.

  • Με τις 100 δόσεις
  • Την προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
  • Την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Το χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας
  • Την αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου
  • Την στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών
  • Την θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία
  • Τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας
  • Τα κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ
  • Την επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς
  • Την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Αλλά και τον καθημερινό αγώνα κόντρα στη διαπλοκή και τη διαφθορά που κατέτρωγε την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία των θεσμών από τα μέσα είπε ο πρωθυπουργός.

«Και θα μπορούσα να πολλαπλασιάσω τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης που είχαν ένα και μοναδικό στόχο. Να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την  εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών» είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα

Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε είπε ο πρωθυπουργός. Είναι μια χώρα που σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας. Μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση που προκάλεσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015.Και βαδίζει με αξιοπρέπεια στο δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης με οδηγό τον αγώνα για ισότητα και δικαιοσύνη.Αυτός δεν είναι ένας εύκολος δρόμος.Αλλά έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα, τόνισε ο κ Τσίπρας.

Μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Και όλα αυτά έγιναν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Που τόσο λοιδορήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος. Από μια κυβέρνηση που σε κάθε στροφή επιχειρούσαν να τη ρίξουν όλοι εκείνοι  που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και χρήμα. Και από το 2015 και μετά έχουν βρεθεί στα αζήτητα της ιστορίας. Οργισμένοι και αμήχανοι που πλέον έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά. Διότι γι’ αυτούς αυτό ήταν η εξουσία. Η κότα με τα χρυσά αυγά. Όλα αυτά έγιναν από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ που στήριξε και συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό. Και αυτή τη συνεργασία, την  έντιμη και ειλικρινή συνεργασία δύο τόσο διαφορετικών πολιτικών χώρων, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις θα την τιμώ και θα την σέβομαι πάντοτε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.