Με τη «σφραγίδα» της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, «κλείδωσε» χθες στην Αθήνα η συμφωνία-πακέτο για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει την ψήφιση των μέτρων ύψους 13,8 δισ. ευρώ, την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. και την επιμήκυνση κατά δύο έτη του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πίσω από τις «κλειστές πόρτες» οι δύο ηγέτες συζήτησαν «ανοιχτά» για όλα.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στη Γερμανίδα καγκελάριο τη λίστα με τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή του και επανέλαβε τη δέσμευση ότι πολύ σύντομα θα έχει κλείσει ο κατάλογος και με τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες -όπως είπε- θα προωθηθούν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Έθεσε, όπως αναφέρει το Έθνος, θέμα άμεσης εκταμίευσης της δόσης, ενώ επανέλαβε το αίτημά του για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

 Καλά πληροφορημένες πήγες αναφέρουν ότι για πρώτη φορά η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε απολύτως θετική σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τεχνικοί τρόποι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για συμφωνία «πακέτο» και εξήγησε ότι αμέσως μόλις εκπληρωθεί το σύνολο των υποχρεώσεων της χώρας, δεν υπάρχει λόγος για νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση στης δόσης, ούτε βέβαια για απόρριψη του αιτήματος για παράταση. «Ο χρόνος», φέρεται να είπε απευθυνόμενη στον κ. Σαμαρά, «δεν πιέζει μόνο εσάς, αλλά και εμάς και την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετέθη και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα στον μήνα η Ελλάδα θα έχει καλύψει τα κενά που υπάρχουν σε ό,τι αφορά ειδικά τις διαρθρωτικές αλλαγές.

«Τότε, εφόσον και η έκθεση της τρόικας είναι θετική, μπορούμε να προχωρήσουμε (σ.σ.: στην εκταμίευση των 31,5 δισ.) μέσα στον Νοέμβριο», απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας αργότερα αυτήν την αναφορά της κυρίας Μέρκελ, ανέφεραν ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν, η δόση θα φτάσει ακέραιη στην Ελλάδα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε στον πρωθυπουργό σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για τα «κλειστά» επαγγέλματα, για την αναδιάρθρωση των ΟΤΑ, για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας και δη για τον έλεγχο στη φαρμακευτική δαπάνη.

Επανέφερε το θέμα της φορολογικής δικαιοσύνης, λέγοντας ότι δεν είναι ευθύνη της Ευρώπης η άνιση κατανομή των βαρών στους Έλληνες. Σε αυτό το σημείο τη διέκοψε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι μέσα στον μήνα θα είναι έτοιμο ένα πιο απλό και πιο δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην ανάγκη προώθησης και αναπτυξιακών μέτρων, θέμα με το οποίο συμφώνησε η κυρία Μέρκελ.