Σε ανοιχτή σύγκρουση αναδεικνύεται η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019 που εξελίσσεται στη Βουλή από την περασμένη Δευτέρα.

Χθες, δεύτερη μέρα συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κι ενώ οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων είχαν ήδη δώσει το στίγμα της αντίληψης των κομμάτων τους για την οικονομική πολιτική, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στη ΝΔ και το επιχείρημά της ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή έναν προεκλογικό προϋπολογισμό, χωρίς στρατηγική με στόχο να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες.

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι επί σειρά ετών έπεφταν εκτός στόχων, παραμονές των εκλογών, με παροχές που μόνο στόχο είχαν την εξασφάλιση της παραμονής τους στην εξουσία. Ταυτόχρονα όμως κατηγόρησε με δριμύτητα τη ΝΔ ότι, με την στάση που τήρησε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και εξακολουθεί να τηρεί, αποκαλύπτεται πως δεν θέλει την εξουσία να την ασκεί η κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση αλλά να επιβάλλεται από τους ξένους μαζί με την λιτότητα διαρκείας.

«Έχουμε ταξική μεροληψία υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, της μεσαίας τάξης που θέλει να δημιουργήσει χωρίς να της χρειάζεται μπάρμπας στην Κορώνη», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όσο για την εκτίμηση της ΝΔ ότι η χώρα δεν ανακάμπτει, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Αν εγώ είχα μειώσει 25% το ΑΕΠ, θα ήμουνα πιο σεμνός».

«Θράσος να μας κατηγορούν για παροχές»

«Είναι πάρα πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παροχές!», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Είναι πάρα πολύ μεγάλο το θράσος! Γιατί σας έχω πει πάρα πολλές φορές, και για τα δύο κόμματα, ότι το βρώμικο μυστικό του συστήματος από το 1974 μέχρι την κρίση του 2009 είναι ότι αρχίσαμε ως η πιο φτωχή, από τις πιο φτωχές και η χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην Ευρώπη το 1974 και ήμαστε το ίδιο, παρ’ όλη την ανάπτυξη το 2008. Δεν χτίσατε ποτέ κοινωνικό κράτος. Εσείς δανείζατε και δίνατε παροχές για να κερδίσετε τις εκλογές. Εμείς κάνουμε μόνιμα μέτρα. Κάνουμε μόνιμα μέτρα για να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος».

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση την περίοδο που έγινε το ΕΣΥ, δεν ασχολήθηκαν με το κοινωνικό κράτος αλλά έκαναν παροχές με δανεικά σε συγκεκριμένες ομάδες και με γνώμονα την εκλογική νίκη.

«Είχατε ποτέ κάνει κάτι για τη στέγαση; Ξέρετε τι είναι το ποσοστό που ξοδεύει η Ελλάδα για τη στέγαση σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Μηδενικό το ποσό. Γιατί δεν ασχοληθήκατε πότε να φτιάξετε το κοινωνικό κράτος. Εξαιρώ την περίοδο του ΠΑΣΟΚ που έκανε το ΕΣΥ, αλλά γενικώς εσείς κάνετε παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τη ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση για «πελατειακή πολιτική» να τεκμηριώσει το επιχείρημά της. «Σε ποιες συγκεκριμένες πελατειακές ομάδες απευθύνεται το επίδομα που θα δώσουμε για τη στέγαση; Ποιους ευνοούμε δηλαδή που δεν θέλετε εσείς να ευνοήσουμε; Και θεωρείται ότι είναι προεκλογικό τρικ!».

Ο υπουργός Οικονομικών άρχισε την ομιλία του με απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε απευθύνει ο κ. Σταϊκούρας, μια μέρα νωρίτερα. Στην αρχή όμως έσπευσε να θυμίσει στους βουλευτές τούς τίτλους μερίδας του Τύπου που ανέφεραν ότι «η περικοπή των συντάξεων θα προχωρήσει κανονικά από τον Ιανουάριο» ή «Στα τέσσερα για τις συντάξεις. Περικοπές σε 4 δόσεις εντός διετίας και όχι κατευθείαν τον Γενάρη του 2019, για να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους», αλλά και ότι «έρχεται νέο μνημόνιο για συντάξεις και εισφορές».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη κατά την ομιλία του Πιερ Μοσκοβισί στη Βουλή, όταν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο μη μείωσης των συντάξεων. «Τώρα μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να προγραμματίσει το πρόγραμμα της ΝΔ, που ξέρει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Αν ακούγατε εμένα και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Χουλιαράκη και την κ. Αχτσιόγλου, κάποιος λίγο πιο γρήγορος θα το είχε καταλάβει ότι κάπου εκεί πάει το πράγμα και δεν θα επένδυε. Αλλά, γι’ αυτό μόνο να σας ευχαριστήσω, θέλω», είπε ο κ. Τσακαλώτος και αναφέρθηκε στη στάση του κόμματος της ΝΔ τον καιρό της διαπραγμάτευσης για τη μη περικοπή των συντάξεων.