Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να καταργήσει το ψηφισμένο μέτρο για την περικοπή των συντάξεων εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει «η δυνατότητα να αντιστρέψουμε το υπόδειγμα της διαρκούς λιτότητας. Έχουμε τη δυνατότητα και μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα πάμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια».

Αναφορικά με τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία από τη διεθνή συγκυρία με αιχμή την Ιταλία ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί να γίνει για να θωρακιστεί και η οικονομία και η κοινωνία.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η έξοδος από τα μνημόνια δημιουργεί έναν καθαρό διάδρομο για τη χώρα, γεγονός που δεν αμφισβητείται από τους πολιτικούς φορείς. Υπερτόνισε το σχέδιο της χώρας για τα επόμενα χρόνια και το πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης όπως αυτό καταγράφηκε από τα Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια.

Χαρακτήρισε ως στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης στο νέο μοντέλο ανάπτυξης καθοριστικό ρόλο να έχουν ο σεβασμός στους κανόνες και το κοινωνικό κρότος και όχι οι αγορές.

Ερωτηθείς για το εάν υπήρξε καθυστέρηση στην αντίδραση του Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με τις χρηματιστηριακές πιέσεις που δέχτηκαν οι τράπεζες και εάν υπάρχει συνεργασία κυβέρνησης – κεντρικού τραπεζίτη, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είπε: «Θεωρώ ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα. Υπήρξε καθυστέρηση στην τοποθέτηση του κ Στουρνάρα, θα περίμεναν μια πιο γρήγορη παρέμβαση».

Ωστόσο πρόσθεσε «δεν μπορώ όμως να ισχυριστώ ότι υπάρχει σκοπιμότητα, υπάρχουν διαφοροποιήσεις αλλά υπάρχει μια συνεργασία . Δεν υπάρχει σκόπιμη απόκλιση και όσο βγαίνουμε από την κρίση θα υπάρχει ακόμα καλύτερη συνεργασία» σημείωσε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, στις ΗΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει πλάνο Β ή θέμα βάσεων για την κυβέρνηση, ήταν άκομψος ο τρόπος που άνοιξε η συζήτηση» τόνισε.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ψύχραιμα ( το θέμα Καμμένου) και μένει σταθερά στη γραμμή της τήρησης της συμφωνίας των Πρεσπών» είπε ο κ. Βερναρδάκης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όταν έρθει στη Βουλή θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Ο κ. Βερναρδάκης είπε πως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα, ήταν έντιμη και παραγωγική αν και καταλόγισε στον Πάνο Καμμένο θεσμική υπέρβαση καθώς χωρίς να το έχει συζητήσει στο υπουργικό ή με τον πρωθυπουργό άνοιξε τέτοιο ζήτημα στις ΗΠΑ. Τέλος ο υπουργός Επικράτειας χαρακτήρισε τα όσα είπε ο υπουργός ‘Αμυνας άνευ αντικρίσματος σε μια κίνηση που δείχνει σαν να θέλει να εκβιάσει χρονικά μια κατάσταση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη υπευθυνότητας που θέλει να ολοκληρώσει το σχέδιο που έχει στην αντίληψη του, για την επόμενη μέρα . Ο πρωθυπουργός δεν αιφνιδιάζεται από τους χαρακτήρες και τον τρόπο έκφρασης ( στελεχών της κυβέρνησης). Συνεχίζουμε και σκεφτόμαστε με όρους επιτυχίας την ολοκλήρωση του σχεδίου μας» υπογράμμισε ο κ. Βερναρδάκης.

Τέλος ερωτηθείς για πιθανές εκλογικές συμμαχίες με αιχμή και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτά ψηφοδέλτια με γνώμονα τα φορτία του πολιτικού προγράμματος. Εξάλλου ο κ. Βερναρδάκης εκτίμησε πως η απλή αναλογική – που θα εφαρμοστεί στις επικείμενες εκλογές- «θα λειτουργήσει εξαιρετικά αφού θα μετατοπίσει το κέντρο βάρους στην ουσιαστική συζήτηση των τοπικών προβλημάτων».

Καταλήγοντας εκτίμησε ότι «το αντισύριζα μέτωπο θα αποτύχει γιατί έχει αντιδραστικά χαρακτηριστικά , φοβάται τις κοινωνικές ομάδες και τα κοινωνικά κινήματα». Ερωτηθείς για τους συνομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών ο υπουργός Επικρατείας είπε πως η κυβέρνηση θα απευθυνθεί «σε ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων και στο ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ αλλά και στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά».

Πάντως απέκλεισε τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ καθώς είπε πως ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχουν δύο διαφορετικά σχέδια και πως μια τέτοια συνεργασία δεν θα ήταν καλή για τη δημοκρατία.