«Οφείλουμε να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε τις θυσίες του λαού και τις δικές μας ιστορικά προσπάθειες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδας του Κινήματος. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη προσέρχεται με αυτό το εθνικό πλαίσιο.

«Δεν προσέρχομαι να συζητήσω ένα πακέτο μέτρων ούτε επιμέρους στοιχεία όπως τα ειδικά μισθολόγια και η εφεδρεία, αλλά την εθνική στρατηγική. Αυτό πρέπει να κάνουμε και θα κάνουμε, αυτό απαιτεί η χώρα και οι περιστάσεις», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η «η δοκιμασία της παράταξης δεν έχει τελειώσει δυστυχώς, γιατί δεν έχει τελειώσει η δοκιμασία της πατρίδας» και πως το ΠΑΣΟΚ περιμένει τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για να τοποθετηθεί με βάση τέσσερις αρχές που περιέγραψε.

Τόνισε ότι οι «θυσίες» του νέου πακέτου δεν μπορεί να είναι οριζόντιες και πρέπει να έχουν εσωτερικά δίκαιο χαρακτήρα. Επισήμανε επίσης ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την οριστική διάλυση της μεσαίας τάξης, ότι τα μέτρα πρέπει να συνδυάζονται με απτά μέτρα σύλληψης της φοροδιαφυγής («το φαινόμενο της Ύδρας τροφοδότησε όλα τα άδικα και αρνητικά στερεότυπα εναντίον της χώρας», επισήμανε), ότι τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να συνδυάζονται με απτά μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων και, τέλος, ότι αυτά μέτρα πρέπει να οδηγούν στον ορατό τελικό στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, των θετικών ρυθμών και του τελικά βιώσιμου χρέους.

«Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη νομιμοποίηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να είναι εμφανής η εσωτερική δικαιοσύνη των μέτρων», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «’Αρα δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οτιδήποτε, ούτε έχουμε αναθέσει σε άλλους να παίρνουν τις αποφάσεις και να παρακολουθούμε παθητικά» πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε κυβερνητική κρίση σε νέα περίοδο εσωτερικής πολιτικής αβεβαιότητας και αδράνειας, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ο κ. Σαμαράς να λειτουργεί ως πρωθυπουργός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, που φέρνει τους εταίρους της προ τετελεσμένων γεγονότων. Εξηγώντας την αναφορά του, είπε πως αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα κυβερνηθεί όπως θέλησε ο λαός, συλλογικά, με συνδιαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής.