Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με την προξενική προστασία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες όπου δεν υπάρχουν προξενικές αρχές.

Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η σύμβαση εισάγει την έννοια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και αποτελεί πρόπλασμα της πολιτικής εμβάθυνσης της ΕΕ.

Στο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν και πέντε υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί.

Ειδικότερα, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία:

– Η τροπολογία που απαλλάσσει από δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και από τον ΕΝΦΙΑ, τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, καθώς και όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

– Η τροπολογία με την οποία αναστέλλεται μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η υποχρεωτική υπαγωγή στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης.

– Η τροπολογία που καλύπτει τις ανάγκες καθαριότητας στα κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, δίνοντας τη δυνατότητα να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα 415 καθαριστριών και καθαριστών του ΟΑΕΔ.

– Η τροπολογία με την οποία επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη θαλάσσια μεταφορά αστικών στερεών αποβλήτων με επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία σε τακτικά δρομολόγια. Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι πρέπει να προβλέπεται στο οικείο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) ή να γίνεται με σκοπό την άμεση παύση της λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων.

– Η τροπολογία σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται η εφαρμογή της ρύθμισης για τη διευκόλυνση μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων και ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), ώστε να είναι απρόσκοπτη από τους τόπους διαμονής τους προς τις εγκαταστάσεις Πιστοποιημένων Φορέων του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας.