Η εβδομάδα για τον Γιάννη Στουρνάρα ξεκίνησε με την υποβολή μιας προφορικής παραίτησης στον πρωθυπουργό κι έκλεισε με ένα δείπνο μεταξύ του ιδίου και του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο επισφράγισε μία ad hoc νίκη του στα σημεία έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος τον αμφισβήτησε ανοιχτά και δημόσια.

Η παραμονή του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας, όπως γράφει σήμερα η «Real News», δεν ήταν σίγουρη ούτε αυτονόητη τη Δευτέρα, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιχείρησαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η πρότασή τους για κατάτμηση των θυσιών σε τέσσερα χρόνια πρέπει να αποτελεί τη μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης.

Ο Γ. Στουρνάρας βγήκε από τη σύσκεψη μισή ώρα αργότερα σαφώς πιο αμήχανος από κάθε άλλη φορά και απέφυγε να μιλήσει για στρατηγική συμφωνία τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί το «βέλτιστο μείγμα».

Ήταν ταραγμένος αφού είχε προηγηθεί μία θυελλώδης σύσκεψη σε επίπεδο αρχηγών, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Στη μισή ώρα που ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Σαμαράς έμειναν μόνοι τους, ο υπουργός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού αφού ήταν σαφές πως αποτελούσε «κόκκινο πανί« για τους κυβερνητικούς εταίρους.

«Αφού θέλουν να με αποδομήσουν, καλύτερα να φύγω», είπε.

Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αποφασισμένος να στηρίξει την επιλογή του. «Δεν έχεις να πας πουθενά» του απάντησε κατηγορηματικά. Η στήριξη αυτή έδωσε θάρρος στον κ. Στουρνάρα ο οποίος αμέσως μετά, στις δηλώσεις του, διαφώνησε εμμέσως πλην σαφώς με την ερμηνεία των κυβερνητικών προθέσεων από τον Ευ. Βενιζέλο.

Η στήριξη του πρωθυπουργού επικυρώθηκε με ένα δείπνο την Πέμπτη.