«Γιώργο, με εξευτελίζεις», ήταν η φράση με την οποία υποδέχθηκε ο Νικολά Σαρκοζί τον Γιώργο Παπανδρέου στη Σύνοδο των Καννών, τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής», η φράση ειπώθηκε στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας και την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Η χώρα, σύμφωνα με επίσημα χείλη του σημερινού ΠΑΣΟΚ, υπέστη διασυρμό σε εκείνη τη συνάντηση, ενώ ο ίδιος ο Παπανδρέου φέρεται να είπε «έχω υπομείνει πολύ χειρότερη αντιμετώπιση από εκείνη των Καννών για να υπερασπίσω την Ελλάδα».

Συνεργάτες του, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι σε εκείνη τη συνάντηση έγινε σεβαστή από τους ξένους ηγέτες η απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, η ματαίωση του οποίου αποδίδεται στην έξαρση των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να του ζήτησε να ξυπνήσει τον Παπούλια εκείνη την ώρα.

«Πρέπει να του ζητήσεις να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ως τις 9 το πρωί για να μαζέψεις το θέμα», φέρεται να συμπλήρωσε.

Εκείνο το τηλεφώνημα τα ξημερώματα δεν έγινε ποτέ, αλλά ήταν πλέον θέμα ωρών να εγκαταλείψει ο Γιώργος Παπανδρέου την πρωθυπουργία για την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης.

Υπουργοί και στενοί του συνεργάτες τον παρακινούσαν να καταγγείλει εξώθηση σε παραίτηση και απροκάλυπτη ανατροπή από τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος που προσπαθούσαν να τον πείσουν να μην παραιτηθεί.

Οι λογογράφοι του μάλιστα είχαν προετοιμάσει σκληρές διατυπώσεις, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου αναγνώριζε ότι η αποδοκιμασία της πολιτικής του ήταν σφοδρή, κάτι που τελικά οδήγησε και στην παραίτησή του παρά το γεγονός ότι συμφωνούσε με τους συνεργάτες του που πίστευαν ότι εξωθείται σε παραίτηση.