Αναγκαστικό δάνειο των εύπορων πολιτών στα κράτη προς επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη προτείνει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (DIW).

Οι ειδικοί του DIW είναι πεπεισμένοι ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική βοήθεια και σε χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και Ισπανία.

Συμφωνα με τη Deutche Welle, όπως δήλωσε στο Handelsblatt Online ο επικεφαλής της μελέτης Στέφαν Μπαχ, «ακριβώς εκεί (στις χώρες της κρίσης) θα ήταν σκόπιμα τέτοιου είδους εργαλεία, ώστε να συμπεριληφθούν τα διαθέσιμα και εν μέρει υπερσυσσωρευμένα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία στην αναχρηματοδότηση των κρατών».

Λαμβάνοντας υπόψη όμως, συμπλήρωσε ο κ. Μπαχ, τους παράγοντες της αναπτυξιακής εξέλιξης και της πολιτικής αποδοχής, τέτοιες ιδέες μπορούν να υλοποιηθούν «μόνο μακροπρόθεσμα και βαθμιαία».

Ωστόσο, εκτιμά, θα αποτελούσαν μήνυμα προς τους πιστωτές, όπως η Γερμανία, ότι «καταβάλλονται επίπονες προσπάθειες» οικονομικής εξυγίανσης.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, ένα τέτοιο μέτρο θα έδινε ώθηση και στο μεταρρυθμιστικό πλάνο των κυβερνήσεων. Θα διευκολυνόταν «η αποδοχή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική πολιτική και στις περικοπές των δαπανών, οι οποίες πλήττουν κατά κανόνα τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού και προκαλούν κοινωνικές εντάσεις».