Τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων, καθώς και για το μέλλον του ESM και τη μετατροπή του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ζήτησε να μάθει με σχετική του ερώτηση ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με τις οποίες «επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη άμεσης προώθησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων, καθώς και για την ενδυνάμωση του ESM, προκειμένου να λειτουργήσει ως Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Ταυτόχρονα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλείται την επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου ο πρώτος «ζητά καθαρό οδικό χάρτη για την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», και «θίγει το εκκρεμές ζήτημα της ένταξης του μηχανισμού στις ευρωπαϊκές Συνθήκες».

Επειδή, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, «η σχετική ανακοίνωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των κρατών – μελών του ευρώ μεταθέτει τη σχετική συζήτηση στο μέλλον χωρίς να σχολιάζει καθόλου τις προτάσεις του Μ. Σεντένο», ζητά να μάθει από την Κομισιόν «πώς σχολιάζει την αναγκαιότητα για συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς και για ένταξή του στις ευρωπαϊκές Συνθήκες, σύμφωνα και με την επιστολή του Μ. Σεντένο».

Τέλος, «με βάση την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής προόδου στο ζήτημα του EDIS», διερωτάται «ποιον οδικό χάρτη σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο».