Η εγκληματικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, ανάμεσα στον αν. υπουργό, Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο οποίος χαρακτήρισε «απλά παραμύθια» αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν γίνονται συλλήψεις, και τους βουλευτές ΝΔ, Μάξιμο Χαρακόπουλο και ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δείχνει ανοχή και δεν κάνει συλλήψεις για παραβατικές συμπεριφορές.

Με αιχμή τα Εξάρχεια, τον Ρουβίκωνα και τις πρόσφατες επιθέσεις κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμφωνία με την πΓΔΜ, και απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των δύο βουλευτών σχετικά με την εγκληματικότητα, ο κ. Τόσκας απέρριψε τις αιτιάσεις για αύξηση της εγκληματικότητας και για ανοχή σε παραβατικές ομάδες.

«Κατά 28,3% αυξήθηκαν, την τελευταία τριετία, οι συλλήψεις. Παλαιότερα, οι μαζικές προσαγωγές γίνονταν χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο» είπε ο υπουργός, αντικρούοντας τα επιχειρήματα του κ. Χαρακόπουλου και υποστηρίζοντας ότι οι παραβατικές συμπεριφορές στα Εξάρχεια την τελευταία τριετία είναι μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη τριετία διακυβέρνησης της ΝΔ. «Μέχρι τον Μάιο του 2018 οι περιπολίες της ΔΙΑΣ στα Εξάρχεια είναι πολύ περισσότερες από όσες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Έφθασαν τις 1037 και πρόσφατα είχαμε 11 συλλήψεις ατόμων για παραβατικές πράξεις, ενώ ήδη προφυλακίστηκαν οκτώ. Κανένα εμπόδιο στις αστυνομικές Αρχές δεν υπάρχει για να συνεχίζουν τη δουλειά τους σε μια περιοχή με συσσωρευμένα προβλήματα που εσείς δημιουργήσατε» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και πρόσθεσε:

«Κάνετε πως δεν ξέρετε και εκπλήσσεστε. Να κοιτάξετε τη πλάτη σας και τα προβλήματα που φορτώσατε σε προβληματικές περιοχές. Οι επιθέσεις σε βάρος πολιτικών προσώπων μειώθηκαν κατά 13%, σε καταστήματα κατά 87% και σε τράπεζες κατά 57%. Οι συλλήψεις και οι προσαγωγές που έγιναν -όχι χωρίς λόγο, όπως γινόταν παλιά- ήταν αυξημένες κατά 28% και έφθασαν τις 123 οι προσαγωγές. Οι ισχυρισμοί για αύξηση της εγκληματικότητας δεν έχουν σχέση με τη πραγματικότητα. Οι αστυνομικοί δεν έχουν κανένα εμπόδιο στο έργο τους από τη φυσική τους ηγεσία».

Από την πλευρά του ο κ. Χαρακοπουλος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτήρισε «αχίλλειο πτέρνα» του υπουργού τα Εξάρχεια, «περιοχή όπου η εγκληματικότητα χτυπά κόκκινο». Μίλησε για «επιστολή κόλαφο 400 κατοίκων των Εξαρχείων που φοβούνται πλέον για τη ζωή τους και καταγγέλλουν ότι το κράτος αποχωρεί από την περιοχή, την ίδια ώρα που λαμβάνουν χώρα εμπόριο και χρήση ναρκωτικών, ληστείες, πορνεία, βανδαλισμοί, επιθέσεις και καταλήψεις».

«Διαλύσατε την ομάδα των δικυκλιστών γιατί το αξίωσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για να μη δυσαρεστήσετε τους… Ρουβίκωνες. Κυβερνάτε 3,5 χρόνια. Δεν έχετε το ακαταλόγιστο. Δεν πείθετε κανέναν ότι είναι καλύτερα τα πράγματα σήμερα. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι ήταν καλή η κατάσταση. Δεν ήταν όμως και σε αυτά τα χάλια που με τις δικές σας πολιτικές δημιουργήσατε, γιατί χαϊδεύετε τους Ρουβίκωνες, τα δικά σας παιδιά, όπως λέτε» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Δεν είναι θέμα μόνο του Ρουβίκωνα και των “μπαχαλάκηδων” στα Εξάρχεια, που έγινε άβατο, αλλά ότι υπάρχουν και σκληρές ομάδες κακοποιών και μαφίας που δρουν στη περιοχή, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι που βιώνουν τον φόβο της καθημερινότητας» είπε από την πλευρά της η Εύη Χριστοφιλοπούλου και πρόσθεσε: «Είναι διαχρονικά τα προβλήματα στα Εξάρχεια αλλά σε σχέση με την τωρινή κατάσταση είναι η πρώτη φορά που στήνεται ενέδρα στα ΜΑΤ, πρώτη φορά που ο Ρουβίκωνας εισβάλλει στη Βουλή και σε ξένες πρεσβείες. Κάθε 2-3 μέρες έχουμε μεγάλα και εκτεταμένα επεισόδια».

«Γίνονται απανωτές επιχειρήσεις τόσες όσες δεν έχουν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Όχι επιχειρήσεις – σκούπα, μαζεύοντας όποιον βρούμε μπροστά μας. Θαύματα μόνο με την αστυνομία δεν γίνονται. Αυξήθηκαν οι συλλήψεις κατά 28%. Κάτι σημαίνει για τη μείωση της εγκληματικότητας. Δέχομαι ότι υπάρχουν προβλήματα που συνεχίζονται, όμως προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας» αντέτεινε ο κ. Τόσκας.

Αντιπαράθεση, όμως, σημειώθηκε και για τους προπηλακισμούς βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συμφωνία με την πΓΔΜ, με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη να καλεί τη ΝΔ να πάρει ξεκάθαρη θέση.

«Ενοχλείται η κυβέρνηση από τους προπηλακισμούς. Καλώς τα παιδιά. Όταν, όμως, συμπτύξατε μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή και μιλάγατε για “Γερμανοτσολιάδες” και κρεμάλες δεν είχατε τέτοιες ευαισθησίες. Εσείς θρέψατε το τέρας και τώρα φωνασκείτε. Εμείς δεν βάζουμε κανένα ιδεολογικό πρόσημο στη βία. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία και πρέπει να καταδικάζεται χωρίς υποσημειώσεις» υποστήριξε ο κ. Χαρακόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Τόσκα.

«Καλωσορίζω την αποκήρυξη της βίας. Και αν το συνδέσω με όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, για τη συμφωνία με τα Σκόπια, μπερδεύτηκα. Καλό είναι να πάρει πιο σαφή θέση στις πράξεις βίας το κόμμα σας, γιατί είδαμε αγαστή συνεργασία ΝΔ και Χρυσής Αυγής. Το εθνικό συμφέρον της χώρας είναι να προχωρήσει η συμφωνία και να μη γίνονται πράξεις βίας έναντι όσων έχουν διαφορετική άποψη» τόνισε ο υπουργός.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που στρέφεται εναντίον της και λέει ότι υπάρχει συγγένεια Χρυσής Αυγής με ΝΔ. Πάντα η δεξιά είχε ακροδεξιά. Η ΔΗΣΥ απερίφραστα καταδικάζει κάθε μορφής βίας και στεκόμαστε συνεχώς σε αυτή τη γραμμή. Αλλά καλώ τη κυβέρνηση να το πείτε αυτό στον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κοντονή, που μιλά για χιτλερικούς, να επισπεύσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής και να βρεθεί αίθουσα» σχολίασε από την πλευρά της η κ. Χριστοφιλοπούλου, για να πάρει την απάντηση του υπουργού: «Χαίρομαι που είναι σαφείς οι θέσεις σας για την καταδίκη σε πράξεις βίας απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα, από οπουδήποτε και αν προέρχονται».

Τέλος, την έντονη αντίδραση του κ. Τόσκα προκάλεσαν οι αναφορές του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη, ο οποίος είχε επίσης καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, ότι ο υπουργός «είναι απλός θεατής στα γεγονότα και υπουργός προστασίας των κουκουλοφόρων».

«Σέβομαι τη Βουλή και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Υπάρχει στη Βουλή το δημοκρατικό τόξο και υπάρχει και ο βουλευτής του συκοφαντικού τόξου που είναι κατ΄επάγγελμα υβριστής και κατ΄επάγγελμα περιπλανόμενος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας.