Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s άσκησε αγωγή εναντίον ενός υπουργείου (και κατ’ επέκταση, βέβαια, μιας κυβέρνησης)! Αφορμή γι αυτό το πρωτοφανές περιστατικό είναι ένα  αρχαιοελληνικό ειδώλιο του 8ου αιώνα πΧ που επρόκειτο να δημοπρατήσει ο οίκος και «μπλόκαρε» την πώλησή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού!

Το αρχαιοελληνικό χάλκινο ειδώλιο αλόγου, που χρονολογείται στον 8ο αιώνα π.Χ., έχει εκτιμηθεί μεταξύ 150.000 και 250.000 δολαρίων και επρόκειτο να δημοπρατηθεί από τον Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, στις 14 Μαΐου, μαζί με άλλα αντικείμενα από τη συλλογή της οικογένειας των εκλιπόντων Barnet. Μάλιστα, κοσμούσε το εξώφυλλο του σχετικού καταλόγου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μια μέρα πριν από τη δημοπρασία, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού έστειλε επιστολή στον δημοπράτη που απαιτούσε να αποσύρει το αντικείμενο και να βοηθήσει για την επιστροφή του στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει τίποτα στα αρχεία του που να δείχνει πως το αντικείμενο βγήκε νόμιμα από τη χώρα, καθώς και ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα για τον επαναπατρισμό του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την περασμένη Τρίτη, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s άσκησε αγωγή εναντίον του ΥΠΠΟΑ επειδή διεκδίκησε το αρχαιοελληνικό ειδώλιο. Η νομική ενέργεια κατατέθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης από τον οίκο και τους ιδιοκτήτες του έργου, την οικογένεια των Howard and Saretta Barnet, οι οποίοι αγόρασαν το ύψους 14 εκ. χάλκινο ειδώλιο το 1973.

Η απάντηση του ΥΠΠΟΑ

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναμένει να του γνωστοποιηθεί η αγωγή του Sotheby’s και της οικογένειας Howard και Saretta Barnet και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times. greek_figure_of_a_horse