Νέο σποτ στο πλαίσιο του «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» έφτιαξε η κυβέρνηση με αφορμή τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για την υιοθεσία και την αναδοχή. «Θα πρέπει όλοι να ενημερωθούν για την αναδοχή. Είναι μία πράξη γενναιοδωρίας, αλτρουισμού και αλληλεγγύης, που θα αποζημιώνει τον ανάδοχο για όλη του τη ζωή» αναφέρει, στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου εξηγεί στο σποτ τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. «Ο νέος νόμος για την αναδοχή και υιοθεσία βάζει τέλος σε μια τραγωδία. Τραγωδία να είναι τα παιδιά μέσα στα ιδρύματα και από την άλλη να υπάρχουν αγκαλιές γονιών που δεν γεμίζουν, γιατί ο χρόνος αναμονής είναι τεράστιος, που τους αποθαρρύνει» λέει χαρακτηριστικά.

«Με το νέο νόμο για την υιοθεσία και την αναδοχή που φέραμε στη Βουλή και ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, επιταχύνονται δραστικά οι διαδικασίες. Από 4-6 χρόνια που χρειάζονταν μέχρι σήμερα, από εδώ και στο εξής σε 8 έως 12 μήνες θα ολοκληρώνεται η αναδοχή ενώ για την υιοθεσία θα εκκρεμεί μόνο η δικάσιμος» αναφέρει ο πρωθυπουργός στη σελίδα primeminister.gr. «Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει το σώμα πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών που θα δημιουργήσει ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ). Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα αναλαμβάνουν το έργο των κοινωνικών ερευνών-εκθέσεων που απαιτούνται όταν οι υφιστάμενοι στα ιδρύματα ή στις περιφέρειες δεν επαρκούν. Οι χρόνοι εκπόνησης των εκθέσεων ορίζονται με σαφήνεια σε 3 μήνες» τονίζει. Και προσθέτει: «Κάθε παιδί θα έχει προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελο. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε οριστικό τέλος στα δράματα αναζήτησης της καταγωγής. Κατοχυρώνεται ενιαία ψηφιακή διαδικασία για την καταλληλότητα του ζευγαριού, είτε πρόκειται για αναδοχή είτε για υιοθεσία, που καταλήγει σε 3 ηλεκτρονικά μητρώα: Μητρώο ανηλίκων, υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων, εγκεκριμένων αναδοχών και υιοθεσιών. Με αυτό τον τρόπο το κράτος γνωρίζει τον ακριβή αριθμό παιδιών που υπάρχουν στα ιδρύματα ή δίνονται για αναδοχή και υιοθεσία και τον ακριβή αριθμό υποψήφιων γονέων. Η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της απαιτεί τρεις δικλείδες ασφαλείας, δύο κοινωνικές έρευνες-εκθέσεις, την επιτυχή παρακολούθηση από τους υποψήφιους γονείς ενός επιμορφωτικού προγράμματος, καθώς και την εποπτεία των εγκεκριμένων αναδοχών σε μηνιαία βάση. Επίσης, καθιερώνεται η επαγγελματική αναδοχή για τα παιδιά με αναπηρίες και για τα βρέφη που παραμένουν στα μαιευτήρια. Όλες οι διαδικασίες εποπτεύονται από το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑνΥ), που παρεμβαίνει σε περιπτώσεις καθυστερήσεων καθώς και για την ανάπτυξη των δυο θεσμών. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα σε ζευγάρια του συμφώνου συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Θα πρέπει όλοι να ενημερωθούν για την αναδοχή. Είναι μια πράξη γενναιοδωρίας, αλτρουισμού και αλληλεγγύης που θα αποζημιώνει τον ανάδοχο για όλη του τη ζωή».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.