Στη δίνη της κρίσης έχουν μπει για τα καλά η Ισπανία και η Κύπρος. Η μεν Μαδρίτη μπορεί να δηλώνει ανεπισήμως «υπερήφανη» για να δεχθεί βοήθεια, ωστόσο οι αγορές κλείνουν τις πόρτες τους, ενώ η Κύπρος εμφανίζεται έτοιμη να μπει σε μηχανισμό στήριξης προκειμένου να ενισχύσει τις τράπεζες της.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η Ισπανία είναι πλέον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την κυβέρνηση να προβαίνει σε δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια από την ευρωζώνη, σε θεσμικό επίπεδο.

Από την άλλη μεριά η Κύπρος φαίνεται να μπαίνει στο δικό της μνημόνιο, όμως ζητάει πρόγραμμα που δεν θα έχει καμία σχέση με της Ελλάδας.

Πλέον η κρίση περνάει σε μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης αφού η Ισπανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης.

Μάλιστα όπως γράφει το Reuters δεν αποκλείεται τελικά η Ισπανία να αναγκαστεί να δεχθεί ένα μνημόνιο «Greek style», δηλαδή με ελληνικά χαρακτηριστικά, καθώς δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της για αναχρηματοδότηση του χρέους.

Την ίδια ώρα η Αυστρία βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Αυστρίας -της Erste Bank, Raiffeisen Bank International (RBI) και Bank Austria, θυγατρικής του ιταλικού ομίλου UniCredit- ουσιαστικά λόγω της έκθεσής τους στην οικονομική κρίση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Moody’s υποστηρίζει ότι η Erste Bank και RBI έχουν εκτεθεί ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη, ειδικά στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία, ενώ η υποβάθμιση της Bank Austria συσχετίζεται με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιταλική μητρική της UniCredit.

Το αξιόχρεο της Erste Bank μειώθηκε δύο βαθμίδες από τον οίκο, ενώ αυτά της RBI, εισηγμένης στο χρηματιστήριο και θυγατρικής του αυστριακού ομίλου Raiffeisen, καθώς και της Bank Austria μία βαθμίδα.