«Έπεα πτερόεντα» χαρακτηρίζει τα περί αντιμετώπισης του προβλήματος ρευστότητας ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για βάλτωμα των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ.

«Οι αρνητικές επιδόσεις του ΕΤΕΑΝ -σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης-κατά την τελευταία διετία επιτείνουν την κρίση ρευστότητας στην αγορά και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα απόστασης μεταξύ λόγων και έργων. Μια σειρά από εξαγγελίες Υπουργών του ΠΑΣΟΚ για αναβάθμιση του ΤΕΜΠΜΕ (που μετεξελίχθηκε σε ΕΤΕΑΝ) και για χρησιμοποίηση του εργαλείου αυτού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποδείχθηκαν «έπεα πτερόεντα».

Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους. Οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές. Και ο συνδυασμός του αρνητικού απολογισμού του ΕΤΕΑΝ με τις αντίστοιχες αρνητικές επιδόσεις του ΕΣΠΑ οξύνουν περισσότερο το πρόβλημα των μικρομεσαίων. Άλλωστε, τα προβληματικά Ταμεία Χαρτοφυλακίου του ΕΣΠΑ, από τα οποία έχουν λογιστικά απορροφηθεί κονδύλια που όμως δεν έχουν διοχετευθεί στην αγορά, συνδέονται με το θεματικό πεδίο του ΕΤΕΑΝ.

Συγκεκριμένα:

1. Ενώ πριν από τις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν περισσότερα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ, τελικά το 2010, δόθηκαν 13 φορές λιγότερα δάνεια σε σχέση με το 2009. Και το 2011, 7 φορές λιγότερα σε σχέση με το 2010.

Από το 2009, η ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. προχώρησε στη δημιουργία Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Κεφαλαίου Κίνησης (Α’ και Β’ Φάση), έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το 2009 δόθηκαν εγγυήσεις για περισσότερα από 54.000 δάνεια, ύψους πάνω από 5 δισεκ. ευρώ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, άφησε το ΤΕΜΠΜΕ να ατονήσει πλήρως: Το 2010 δόθηκαν εγγυήσεις για περίπου 4.200 δάνεια, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Με αποτέλεσμα, το 2010, η δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ να είναι 13 φορές κάτω σε σχέση με το 2009! Το 2011 και μέχρι σήμερα, δυστυχώς, η αρνητική πορεία συνεχίστηκε. Δόθηκαν μόνο 654 δάνεια του Προγράμματος Αγοράς Πρώτων Υλών. Δηλαδή, 7 φορές περίπου λιγότερα από όσα δόθηκαν το 2010.