Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης απέσυρε τελικά, μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, την βελτιωτική αλλαγή με την οποία εντάσσονταν όλοι οι κάτοικοι της Ξάνθης και της Ροδόπης και όχι μόνον οι μουσουλμάνοι της περιοχής στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με την καταβολή μόνο του 20% του προστίμου.

Η αλλαγή που επιχειρήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό και επεκτεινόταν, για λόγους ισότητας, σε όλους τους κατοίκους των δύο νομών της Θράκης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ, καθώς ο κ. Σηφουνάκης την ανακοίνωσε κατά την ψήφιση στο σύνολο του, του νομοσχεδίου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η συνεδρίαση για μισή περίπου ώρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος κάλεσε τον κ. Σηφουνάκη να την αποσύρει επισημαίνοντας ότι, με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό του Κοινοβουλίου, δεν επιτρέπεται σε αυτή τη φάση επί της ουσίας αλλαγή και πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί τη ρύθμιση μπορεί να την καταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο.