Στη Βουλή διαβιβάζεται σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οκτώ πρώην υπουργοί και δυο πρώην πρωθυπουργοί (την περίοδο 2006 – 2015). Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι διαρροές περί εμπλοκής δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την κοινωνία.ενς. Σημείωσε ότι υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που παράνομα υπερκοστολογούσαν φάρμακα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Οι ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα προκύπτουν μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις είπε σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Το σύνολο των μαρτυρικών καταθέσεων έχει να κάνει με παράνομη τιμολόγηση και με περιπτώσεις δωροδοκίας είπε ο υπουργός.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πήγε στον Άρειο Πάγο «για να ενημερωθεί». Επί μια εβδομάδα βλέπαμε δημοσιεύματα ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται, δεν είναι λογικό να ρωτήσεις αν – ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και άτομο κοντά στον πρωθυπουργό – για το αν τελικά ολοκληρώνεται;», διερωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται για καμία παρέμβαση σε κάτι απλά ζητήθηκε ενημέρωση επί του θέματος, η οποία ήταν νόμιμη».

Όπως είπε είναι «εντολή του πρωθυπουργού να επιταχυνθούν οι διαδικασίες».

Ερωτηθείς, για την εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, ο κ. Κοντονής σημείωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι το σύνολο των μαρτυρικών καταθέσεων έχουν να κάνουν με παράνομη τιμολόγηση και σε περιπτώσεις φορολογίας όταν έχουμε δωροδοκία, έχουμε (να κάνουμε) με ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Η Δικαιοσύνη «εντοπίζει τα πρόσωπα, τα οποία ενδεχομένως να εμπλέκονται στην υπόθεση. Αυτό είναι ενέργεια της Δικαιοσύνης η οποία μίλησε με την έρευνά της», πρόσθεσε.

Εξάλλου, τα στοιχεία έχουν σταλεί στη Βουλή χωρίς αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να μην είναι προς το παρόν σαφές ποιους αφορά το αδίκημα της απιστίας και ποιους η δωροδοκία έστω κι αν είναι παραγεγραμμένες.

«Η δικογραφία έφτασε χθες το βράδυ στο γραφείο μου και μέχρι το μεσημέρι θα πάει στην Βουλή. Δεν πρόλαβα αναλυτικά καν να την κοιτάξω, είδα ότι έχει καταθέσεις μαρτύρων που αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι λεπτομέρειες για τη δικογραφία δεν μπορεί να δώσει. Ακόμη, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ο υπουργός δήλωσε: «Ντροπή σε αυτούς που λένε ότι παρεμβαίνω στη δικαιοσύνη».

«Εγώ παίρνω μια δικογραφία, η οποία έχει και ένα διαβιβαστικό έγγραφο και λέει ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι που έχει σταματήσει η έρευνα. Μου έρχεται η δικογραφία από την εισαγγελέα του Αρείου πάγου. Είναι τεραστίου μεγέθους υπόθεση, πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Siemens», ανέφερε.

Αργότερα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων έκανε λόγο για «μέγα ζήτημα».

Ερωτηθείς από το «Πρακτορείο FM» για τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής είπε χαρακτηριστικά, «όλοι μας έχουμε μείνει εμβρόντητοι από την έκταση». Ενώ στο ερώτημα περί παραγραφής, επανέλαβε πως, ναι, κάποια αδικήματα σίγουρα έχουν παραγραφεί, υπάρχουν όμως και άλλα, που χαρακτηρίζονται «διαρκή» και δεν έχουν παραγραφεί (δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Παραλλήλως, ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε την προσωπική του άποψη ότι η επίμαχη δικογραφία για την Novartis μπορεί να συσχετισθεί με το έργο της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, οι εργασίες της οποίας είναι σε εξέλιξη.

Χαρακτήρισε «αστειότητες» τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «όσοι μιλάνε, θα πρέπει να ξέρουν ότι φτάσαμε εδώ, μετά από εισαγγελική έρευνα ενός έτους. Καμία πολιτική δίωξη», επεσήμανε. Έριξε μάλιστα στο σημείο αυτό το «γάντι» στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, λέγοντας ότι εκείνοι που υμνούσαν τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι σέβονται τις διαδικασίες.

Με μηνύσεις απαντάει ο Άδωνις

«Όταν τελειώσω τη σημερινή μου κατάθεση, όλα αυτά θα έχουν τελειώσει», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «πρόκειται για σκευωρία», σε βάρος του, σημειώνοντας ότι με τη σημερινή του κατάθεση για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ θα ξεκαθαριστεί η υπόθεση.

Σημείωσε δε ότι, αφού δεν έχει το φάκελο που κατατέθηκε στη Βουλή για την υπόθεση, δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα, αλλά θα απαντήσει για όλα.

«Αν ο Παπαγγελόπουλος έχει λάβει άτυπη ενημέρωση, θα τον πάω φυλακή για κακούργημα, αν η Εισαγγελέας έχει άτυπη ενημέρωση, θα πάνε και οι δύο φυλακή», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1 διερωτώμενος «πού ξέρουν τα ονόματα που περιέχονται στη δικογραφία οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει μόνο διαβιβαστική αρμοδιότητα και δεν μπορεί να ανοίξει το φάκελο», είπε σχετικά.

Όπως τόνισε, «επί υπουργίας μου ήταν η μεγαλύτερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης», καθώς «μειώσαμε οριζόντια την τιμή σε 75000 φάρμακα», συνεπώς και δε γίνεται να υπάρχει εμπλοκή της υπουργίας και της τότε κυβέρνησης συνολικότερα στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, η χρονική στιγμή που έφτασε ο φάκελος στη Βουλή δεν είναι τυχαία κι έχει να κάνει με το συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα για το Σκοπιανό.

«Αν έχει δώσει εντολή ο Πρωθυπουργός», για τη μεταβίβαση του φακέλου στη Βουλή, «έχει παρανομήσει», είπε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Κοντονής σχολίασε «ο κύριος Γεωργιάδης να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, διότι από ότι αντιλαμβάνεστε τα πράγματα για αυτών μπορεί να είναι λίγο δύσκολα τις επόμενες ημέρες».

Όπως είπε: «Καμιά φορά μπορεί να συμβεί το αντίθετο». Κατά την άποψη δε, του κ. Κοντονή, είναι πολύ νωρίς να προβαίνουν σε τέτοιου τύπου δηλώσεις οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Ξανθός: Είναι σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων

Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων σχετικά με την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον τομέα της Υγείας, για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά στον τομέα της υγείας τόνισε ο κ. Ξανθός για να επισημάνει ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI.

Δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη, ανέφερε ο υπουργός.