Θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος θα τοποθετήσουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν.

Το Μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς γι αυτό και η πόλη αποκαλούνταν «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

Η τελετή προγραμματίζεται για τις 11:15 το πρωί.

Η αρχή είχε γίνει από τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Τότε οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου είχαν κάνει τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Ακολούθως, τον Δεκέμβριο υπογράφτηκε το προεδρικό διάταγμα για την παραχώρηση της έκτασης που ανήκε στη ΓΑΙΟΣΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει το Μουσείο με 10.000.000 ευρώ και άλλα 10.000.000 το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.