Σκληρή κριτική στο γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ασκεί η αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal, που τον ταυτίζει μάλιστα και με την ηγεσία της γαλλικής ακροδεξιάς, επικεφαλής της οποίας είναι η Μαρίν Λε Πεν.

Ωστόσο, όπως τονίζει, η ρητορική της ξενοφοβίας προέρχεται περισσότερο από την προσπάθεια του Σαρκοζί να κολακεύσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, για το δεύτερο γύρο, παρά από γνήσια εθνικιστική ιδεολογία.

«Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έχει επεκτείνει την αντι-μεταναστευτική του ρητορεία τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας σε ένα τηλεοπτικό κοινό ότι «η Γαλλία έχει τόσους πολλούς ξένους» και προσφέρεται να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών, που εισχωρούν στη Γαλλία, στο μισό, εφόσον βέβαια επανεκλεγεί για μία δεύτερη θητεία», αναφέρει η WSJ.

«Οι επιθέσεις στη μετανάστευση είναι μία προσπάθεια φλερταρίσματος με τους υποστηρικτές του ξενοφοβικού κόμματος της Μαρίν Λε Πεν, Εθνικό Μέτωπο», υπογραμμίζει η αμερικάνικη εφημερίδα.

«Σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσκόπηση, από το περιοδικό Match, το κόμμα της κας Λε Πεν έρχεται τρίτο με ποσοστό 17%.
Οπότε, λίγοι αναρωτιούνται για το που το στρατόπεδο Σαρκοζί επιχειρεί τώρα για την αλίευση ψηφοφόρων», συμπληρώνει.

«Η πραγματική αποστολή της γαλλικής κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει το ότι οι μετανάστες αφομοιώνονται σωστά, καθώς και να δημιουργήσει οικονομικές συνθήκες, προκειμένου να ακμάσουν μαζί με την υπόλοιπη Γαλλία», υποστηρίζει η WSJ.

«Χωρίς αμφιβολία ο κ. Σαρκοζί το ξέρει αυτό. Αλλά αμφιβάλλουμε για το αν ο κ. Σαρκοζί κατανοεί, επίσης, τις συνέπειες της ανοιχτής επίδειξης του κυνισμού, σαν και αυτόν, που τον έχει φέρει σε αυτή τη δυσχερή πολιτική θέση», σχολιάζει με καυστικό τρόπο η αμερικάνικη εφημερίδα.