Δεν πρόκειται να ψηφίσουν το μνημόνιο ο Χάρης Καστανίδης, ο Λάμπρος Μίχος, η Κυριακή Τεκτονίδου, η Μαρία Κυριακοπούλου, ο Ηλίας Θεοδωρίδης και ο Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος.

Όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση:

«Η θετική απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011 σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, συνοδεύεται από ένα διαμορφωμένο την τελευταία στιγμή μνημόνιο, που επιβάλλει απίστευτες θυσίες στον ελληνικό λαό και προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορεί να οδηγήσει στη διάσωση της χώρας μας.

Επιπλέον, οι συμφωνίες χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) επιβάλλουν σοβαρή ανακατανομή πόρων υπέρ των τραπεζών και σε βάρος των πολιτών.

Σήμερα, λαμβάνονται αποφάσεις στη Βουλή των Ελλήνων, που θα προσδιορίσουν την τύχη της χώρας και των πολιτών για τις επόμενες δεκαετίες. Ποιος δικαιούται να πάρει ιστορικά κρίσιμες αποφάσεις ερήμην του ελληνικού λαού; Από πότε η μοίρα ενός ολόκληρου έθνους καθορίζεται και σφραγίζεται από τριακόσιους (300) αντιπροσώπους που δεν έχουν λάβει τη συγκεκριμένη εντολή από τους Έλληνες πολίτες;

Το δημοκρατικό μας πολίτευμα παρέχει τα μέσα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες για να αποφασίσουν και να προσδιορίσουν κυριαρχικά την πορεία της χώρας προς το μέλλον.

Η άρνηση των αγορών, της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και των ισχυρών της Ευρώπης να δεχτούν την άμεση δημοκρατική έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Την ίδια ώρα, η διαδικασία του κατεπείγοντος εξοστρακίζει το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράσουν την άποψή τους για όσα αναγκαία πρέπει να συμβούν. Και το πιο αναγκαίο απ’ όλα είναι να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού όλες οι κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του.

Γι’ αυτό και αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων, που ως μόνη επιλογή επιβλήθηκε στο πολιτικό σύστημα και η οποία αγνοεί τον ελληνικό λαό».