Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα περισσότερα άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας για 11 κρίσιμα άρθρα του νομοσχεδίου, την Τρίτη το βράδυ.

Με εξαίρεση τα κόμματα της αριστεράς που έχουν ξεκαθαρίσει σαφώς ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο στο σύνολο του, η στάση των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση παραμένει θολή.

Επισήμως η ΝΔ κρατά στάση αναμονής για τα άρθρα στα οποία εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις, αναμένοντας τις τελικές τροποποιήσεις ενώ μέχρι χθες βουλευτές διαμήνυαν ότι θα καταψηφίσουν αρκετές διατάξεις.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του Μ. Παπαδόπουλου και της Ελ. Βόζενμπεργκ στους διαδρόμους της Βουλής, που δήλωναν πως θα καταψηφίσουν ο μεν πρώτος την ρύθμιση για τα φορτηγά και η δεύτερη την διάταξη για τους δικηγόρους.

Ενδεικτικό πάντως της αμηχανίας στη ΝΔ είναι το γεγονός ότι ο εισηγητής του νομοσχεδίου Κωστής Χατζηδάκης παρέπεμπε για την τελική στάση του κόμματος στον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τασούλα και αυτός με την σειρά του στις φημολογούμενες αλλαγές και τροποποιήσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ, καθώς γίνονταν προσπάθειες να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, περιμένοντας ταυτόχρονα και άνωθεν εντολές. Κάποιο βουλευτές πάντως, μετά τη λήξη της συνεδρίασης δεν απέκλειαν τελικά, μετά τις αλλαγές, η ΝΔ να υπερψηφίσει το σύνολο των άρθρων.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ με την Χρ. Αράπογλου να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 7 που ρυθμίζει θέματα του ταμείου αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας δημοσίου, τον Απ. Κακλαμάνη να σημειώνει ότι δεν θα στηρίξει το άρθρο 8 για τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων αλλά και τον Χρ. Μαγκούφη να εκφράζει τον προβληματισμό του για την διάταξη που αφορά στους δικηγόρους.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται και βουλευτές του ΛΑΟΣ, χωρίς ωστόσο να διασαφηνίζουν αν θα καταψηφίσουν κάποιο άρθρο του νομοσχεδίου.