«Πρέπει να νομοθετούμε με σωστό τρόπο», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας για το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.

«Είμαστε θετικοί στο να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε αποφάσεις μόνο της νομολογίας, που στηρίζονται στο παλαιό νομοθετικό πλαίσιο του 1976» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Το ζήτημα είναι ότι έχουμε θέσει πολύ συγκεκριμένες και σαφείς προϋποθέσεις, τις οποίες αναλύσαμε στον κ. Κοντονή κατά τη διάρκεια των επιτροπών και θα καταθέσει σήμερα πρόταση τροπολογίας η ΝΔ και θα την αναπτύξει στη Βουλή, όπου θα εξειδικεύουμε ακόμη περισσότερο τις προϋποθέσεις αυτές κι εκεί βεβαίως περιμένουμε την απάντηση του υπουργού για τις δικές μας προτάσεις» διευκρίνισε ο κ. Καραγκούνης. Πρόσθεσε ότι έως τώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτή καμία από τις προϋποθέσεις που είχε βάλει η ΝΔ και αναλύσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις επιτροπές.

«Πρέπει να νομοθετούμε με σωστό τρόπο, διότι εάν ένα νομοθέτημα, που απευθύνεται σε μία κοινωνική ομάδα, δεν έχει σωστές βάσεις, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται ότι νομοθετεί, για να λύσει» εξήγησε ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ είναι συλλογική και συνολική και «κανείς δεν είναι αντίθετος στο να υπάρχει μία ρύθμιση στο ζήτημα, αρκεί να γίνει με σωστό τρόπο».

Ο κ. Καραγκούνης εξέφρασε επιφυλάξεις «αν για το συγκεκριμένο νομοθέτημα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία», διευκρινίζοντας ότι από αυτό θα εξαρτηθεί και η στάση της ΝΔ, καθώς όπως σημείωσε: «Έχουμε πει ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε διπλές πλειοψηφίες. Πρέπει να δούμε αν έχει πλειοψηφία η κυβέρνηση, από εκεί και πέρα η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που ρυθμίζει το νομοσχέδιο, ο κ. Καραγκούνης παρατήρησε ότι το θέμα του επαναπροσδιορισμού φύλου «υπάρχει ήδη και στη δική μας έννομη τάξη, απλά όχι με νομοθέτημα, καθώς υπάρχει ο νόμος του 76 για τη ληξιαρχική πράξη, που ορίζει ότι μπορείς να διορθώσεις το φύλο σου, αλλά οι όροι και προϋποθέσεις σταθμίζονται από αποφάσεις των δικαστηρίων».

«Ήδη γίνεται η διόρθωση φύλου. Απλά τώρα οριοθετείται σε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, γι αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ ευαίσθητοι και συγκεκριμένοι, να διασφαλίζεται τόσο το ατομικό όσο και δημόσιο συμφέρον. Γι αυτό λέμε να έλθει το νομοθέτημα, αλλά να είναι και σωστά δομημένο και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει και η εσωτερική και η κοινοτική νομοθεσία» επισήμανε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αλλαγές στο εσωτερικό της ΝΔ ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη φέρνει νέο αέρα και φρέσκα πρόσωπα […] Συνεχίζουμε τον προσυνεδριακό διάλογο, είναι θετικές αυτές οι πρωτοβουλίες. Ο στόχος είναι ένας, να παρουσιάσει η ΝΔ ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και αυτό το κάνει ήδη και το χτίζει καθημερινά».