Με την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα ασχολήθηκε και μερίδα του αυστριακού Τύπου, ο οποίος ασχολείται κατά κύριο λόγο με την έκκληση που απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πνύκα, για μία επανίδρυση της Ευρώπης, αλλά και στις διαβεβαιώσεις του για συνέχιση της στήριξης της χώρας μας από πλευράς Γαλλίας. Σχετικές αναφορές έγιναν στα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης.

«Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ της επανίδρυσης της Ευρώπης», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wiener Zeitung, που έχει ως υπότιτλο: «Ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την επίσημη επίσκεψή του διαβεβαιώνει την Ελλάδα για την υποστήριξή του». Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η διαδικασία επανίδρυσης της Ευρώπης θα πρέπει να αρχίσει από την Αθήνα, «το λίκνο της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει «πιο δημοκρατική και πιο κυρίαρχη», διαφορετικά θα διαλυθεί, και η διαδικασία επανίδρυσης, κατά την άποψή του, πρέπει να ξεκινήσει σύντομα και επί έξι μήνες οι ευρωπαϊκοί λαοί να έχουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις γύρω από το μέλλον της Ευρώπης και κατόπιν να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ανοικτά και όχι κεκλεισμένων των θυρών, οι αποφάσεις.

Στο δημοσίευμα, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνεται πως ο κ. Μακρόν θέλει να υποστηρίξει την Ελλάδα με επενδύσεις και στενή συνεργασία (μεταξύ άλλων στον τομέα της άμυνας), ενώ παρατίθεται απόσπασμα συνέντευξής του στην εφημερίδα «Καθημερινή», στο οποίο δηλώνει ότι «όπως η Γαλλία βρισκόταν στο πλευρό της Ελλάδας στη διάρκεια της κρίσης, έτσι θα στηρίξουμε την Ελλάδα και στο νέο ξεκίνημα».

«Ο Μακρόν καλεί σε ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ελλάδα», γράφει στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματός της η εφημερίδα Der Standard και αναφέρει πως ενόψει του κινεζικού ανταγωνισμού, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους επενδυτές να προχωρήσουν σε επενδύσεις, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να επενδύουν στην Ελλάδα επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης και όχι ευρωπαϊκές.

«Αυτό δείχνει πως εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας», φέρεται να δήλωσε ο κ. Μακρόν σε συνάντησή του με επιχειρηματίες στην Αθήνα, όπου Γάλλοι επιχειρηματίες εξετάζουν τις δυνατότητες επενδύσεων, κυρίως στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας.

Στο δημοσίευμα της Der Standard τονίζεται πως κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Ακρόπολη, «στο λίκνο της Δημοκρατίας», στην Αθήνα, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την επανίδρυση της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίζουν και όχι τεχνοκράτες και γραφειοκράτες κεκλεισμένων των θυρών, διαφορετικά η Ευρώπη θα χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της και θα διαλυθεί.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και το σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Kurier, στο οποίο αναφέρεται, επίσης, ότι ο κ. Μακρόν τόνισε πως η διαδικασία επανίδρυσης της Ευρώπης θα πρέπει να αρχίσει «από την Αθήνα, “το λίκνο της Δημοκρατίας”».