Στην Κοζάνη ο Τσίπρας για το συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Ανακοινώθηκε η δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9:26
12/07/2017
Στην Κοζάνη ο Τσίπρας για το συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση
5
loading

Στην Κοζάνη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός για το πρώτο περιφερειακό συνέδριο, από τα συνολικά 13, που θα πραγματοποιηθούν με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η ομιλία του είναι προγραμματισμένη στις 19:30 στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης, στα Κοίλα.

Με τις τοποθετήσεις υπουργών και τοπικών φορέων αλλά και με μια εξαιρετικής σημασίας ανακοίνωση, που αποτελούσε αίτημα της περιφέρειας, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του συνεδρίου. Πρόκειται για τη  δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο δίνει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται πως η Περιφέρεια έδωσε παράταση έως το τέλος Αυγούστου για να κατατεθούν  τα επιχειρησιακά σχέδια, στρατηγικής, βιώσιμης , αστικής ανάπτυξης, για την περιοχή και από τα οποία αναμένεται να δοθεί η ώθηση που χρειάζεται η Περιφέρεια.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της από κοινού συνεργασίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μεγάλη ευθύνη.

Παράλληλα, ο κ. Καρυπίδης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τόνισε πως «θα εργαστούμε όλοι μαζί στο να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε ένα εθνικό σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση και θα μας οδηγήσει σε μια δίκαιη ανάπτυξη».

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η πρωτεύουσα της, η Κοζάνη, αποτελούν την «ενεργειακή καρδιά» της  Ελλάδας, αν αναλογιστούμε ότι σχεδόν τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ανάγκη η χώρα, παράγονται εκεί.

Το γεγονός λοιπόν ότι τα περιφερειακά συνέδρια εκκινούν από εκεί, αποκτά και μια ειδική σημασιολογία.  Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς έχουν ανοιχτό δίαυλο με την κυβέρνηση και έχουν συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό για το στρατηγικό σχεδιασμό τους σε σειρά ζητημάτων. Στο πλαίσιο των σχεδιασμών της Περιφέρειας και της συνεργασίας σε κεντρικό επίπεδο κατέστη δυνατό να ανακοινωθεί η δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, ένα ταμείο που θα κατευθύνει όλους τους πόρους σε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας  και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος είπε: «το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας προέκυψε μέσα από τη στενή και ισότιμη συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας, της Περιφέρειας και των τοπικών παραγωγικών φορέων. Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει πάνω από 200 τοπικά επιχειρηματικά σχέδια με πόρους 10 εκατ. ευρώ (5 από υπουργείο Οικονομίας και 5 από την Περιφέρεια). Είναι ένα πρότυπο συνεργασίας και συντονισμού που θέλουμε να το επεκτείνουμε και σε άλλες περιφέρειες».

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με το συντονισμό περιφέρειας και κεντρικής εξουσίας, κινείται και ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κοινού σχεδίου, ανάμεσα στους τοπικούς φορείς, που γνωρίζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης αλλά και τα προβλήματα των περιοχών τους , με την κυβέρνηση.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης μάλιστα έχει πολλαπλώς ζητήσει να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που δίνεται για πρώτη φορά στις Περιφέρειες να συμμετάσχουν στους κεντρικούς σχεδιασμούς, υπογραμμίζοντας πως μέχρι σήμερα η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης ήταν ελάχιστη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως τα περιφερειακά συνέδρια δεν αποτελούν μια αποσπασματική  κίνηση της κυβέρνησης , αλλά εντάσσονται  σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, στο σύνολο της, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι Περιφέρειες καλούνται σε αυτό το πλαίσιο να ενεργοποιήσουν τους Δήμους, οι οποίοι με τον έναν η τον άλλον τρόπο κλήθηκαν να σηκώσουν πολλές φορές δυσανάλογο φορτίο, με αιχμή τις προσφυγικές ροές, γεγονός που αναγνώρισε πρώτος από όλους ο πρωθυπουργός.

Σε αυτή την αλλαγή φιλοσοφίας και νοοτροπίας και πάντα με στόχο τη συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που εκτός από δίκαιη θα πρέπει να είναι βιώσιμη και διατηρήσιμη, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και  οι Δήμοι. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εργάσθηκε στην κατεύθυνση της δημιουργίας πλαισίου λειτουργίας των Δήμων, ώστε να εξαλειφθούν  στο μέγιστο βαθμό κωλύματα που δεν τους επιτρέπουν να λύσουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη στην επόμενη μέρα με μια και μόνη ατζέντα στην μετά μνημονιακή εποχή για τη χώρα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με εξαιρέσεις παρά μόνο με τη συμμετοχή όλων στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Κυρίαρχος στόχος παραμένει η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar σιντι

  Ο χρονοος περναει πρεπει να κανει μεγαλες προσπαθειες ο πρωθυπουργος να πεισει το λαο.γιατι απο τοτε που πηρε την εξουσια μια αληθεια δεν ειπε λογια λογια λογια ψευτικα.

 2. avatar Βίοι παράλληλοι.

  Στη ΝΔ θυμίζουν τους κακορίζικους, γκρινιάρηδες γέρους του Μάπετ Σώου. Όλα τους φταίνε... Για όλα έχουν να πουν ένα κακό λόγο. Γι\'αυτό κάθονται μόνιμα στο θεωρείο και όχι στη σκηνή.

 3. avatar τσιριζοκαμμένος

  τσιπρα άσε το προεκλογικό σανό , ταμεία ανάπτυξης , αυγά και πετραχήλια •••
  δε τζιμπάει το ψάρι ούτε ο γαϊδαρος πετάει .
  Εκλογές τώρα , να δεις πόσα απίδια βάνει ο σάκος . 3% ;;;

 4. avatar teodman

  Μαλιστάνρθωπε ΤΣΙΠΡΑ!!!!! στην ΤΡΟΙΚΑ
  Πήγαινε να πουλήσεις μερικά ψέματα ακόμη!!
  ΔΡΟΜΟ!!!!!!!!!!!!!! ΟΥΣΤ

 5. avatar !!!

  \"για το συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση\" Πήγε για να μάθει να φανταστούμε! Γιατί αν τους μιλήσει για αυτά τότε σε κάνα 6μηνο τους βλέπω να πάνε άκλαυτοι!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει