«Τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας θυμόμαστε τα θύματα των επιθέσεων, του bullying, των αυτοκτονιών, της ρητορικής μίσους. Θυμόμαστε όμως και τους μεγάλους αγώνες για τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα. Αγώνες για τη διεκδίκηση του αυτονόητου που συνεχίζονται μέχρι σήμερα» τονίζει το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή, παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως στις 17 Μαΐου 1990 η επιστημονική κοινότητα έπαψε και επίσημα να θεωρεί την ομοφυλοφιλία ασθένεια και τονίζει πως η μάχη κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας παραμένει θέμα ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια ανθρώπους -λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, κουήρ, ιντερσεξ- άντρες, γυναίκες, Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες.

Επισημαίνει επίσης, πως τα δύο τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά βήματα άρσης των διακρίσεων με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ωστόσο τονίζει «πως απέχουμε πολύ από την κοινωνική απομόνωση του ρατσισμού, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας».

Το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά «να κλείσει ο κύκλος των πρώτων σημαντικών νομοθετημάτων με την νομική αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, τη ρύθμιση για τα μεσοφυλικά (intersex) παιδιά και τα ενήλικα άτομα, τα πλήρη γονεϊκά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Καταλήγοντας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνεται η ανάγκη να αξιοποιηθεί η ορατότητα που άνοιξε η ένταξη της Θεματικής Εβδομάδας στα σχολεία προς όφελος της αλλαγής αντίληψης του συνόλου των κρατικών δομών, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες.