Στην παράταση θα κριθεί το θρίλερ με το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς δεν υπήρξε ομοφωνία κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Στο κυβερνητικό επιτελείο τηρείται σιγή ασυρμάτου μέχρι την τελική ετυμηγορία, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να βλέπουν πίσω από την προσπάθεια νέας ναρκοθέτησης τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους δορυφόρους του.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεών του από πριν την έναρξη της συνεδρίασης, κάνοντας λόγο για ανάγκη τήρησης της συμφωνίας υπό την απειλή διάλυσης του ευρώ.

Οι δανειστές τελευταία στιγμή ζήτησαν να υπάρξουν άμεσα γραπτές διαβεβαιώσεις ότι οι παροχές των 617 εκατ. ευρώ του λεγόμενου «πακέτου Τσίπρα» δεν θα έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα αλλά θα είναι εφάπαξ για το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν στο EuroWorking Group από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ σήμερα αναμένεται να σταλεί και σχετική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η Ηρώδου Αττικού επιχειρεί έτσι να ξεπεράσει τον νέο σκόπελο του Βερολίνου, βασισμένη σε έγγραφη διαβεβαίωση της προσήλωσης στους στόχους της συμφωνίας και της εφάπαξ χορήγησης της 13ης σύνταξης, ώστε να υπερκεραστούν τα επιχειρήματα των διαφωνούντων πέριξ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που με αφορμή τις εξαγγελίες Τσίπρα για χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά κάνουν λόγο για μονομερείς ενέργειες.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση σημείωναν πως στη νέα συνεδρίαση αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο η επιμονή της πλευράς Σόιμπλε θα κωπάσει ή θα συνεχιστεί, επιβεβαιώνοντας ότι οι αντιδράσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι… προσχηματικές.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως από το Ηράκλειο τόνισε πως δεν μας κάνει κανείς χάρη, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του, υπεραμυνόμενος εμφατικά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας να πράττει ό,τι εκτιμά εφόσον δεν πέφτουν εκτός προβλέψεων οι στόχοι της συμφωνίας με τους δανειστές. «Οσο υπεραποδίδει η οικονομία και πάμε καλά, τόσο θα προχωράμε και σε άλλα μέτρα αναδιανομής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δε μας κάνει κανείς χάρη, ούτε ζητάμε χάρη. Αυτά τα χρήματα βγήκαν από τους κόπους και το μόχθο του ελληνικού λαού και στον ελληνικό λαό τα επιστρέφουμε» σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να ανοίξει… κρητική βεντέτα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη 13η σύνταξη: «Εχω να σας πώ ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό νέο είναι ότι η 13η σύνταξη θα δοθεί κανονικά στις 22 Δεκέμβρη. Το κακό νέο είναι ότι ο σύντεκνος σας Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνεί. Δε θέλει να τη δώσουμε, ανησυχεί μήπως και αγανακτήσουν οι δανειστές μας. Εσείς τι λέτε, να τη δώσουμε ή να του κάνουμε το χατήρι;» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα πάντως, η σκληρή στάση του Βερολίνου σε συνδυασμό με τις παράλογες, όπως χαρακτηρίζονται, απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί με σιγουριά να αποκλείσει νέες «παγίδες» στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά της Κομισιόν, διά της εκπροσώπου του Πιερ Μοσκοβισί για ολοκλήρωση μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου εκλαμβάνεται θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου, που πλέον πορεύεται με αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, όσο παραμένει το αδιέξοδο στο γρίφο Βερολίνου – ΔΝΤ, τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέες καθυστερήσεις, σενάριο το οποίο πυροδοτεί αλυσιδωτά με τη σειρά του την εκλογολογία.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, όσο και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη, με απανωτά μηνύματά τους επιχειρούν να «τελειώσουν» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Αμφότεροι επανέλαβαν την Τρίτη πως το κυβερνητικό έργο θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019, επιχειρώντας να «σκοτώσουν» τη δημόσια συζήτηση, την οποία από το Μαξίμου αποδίδουν κυρίως στη στάση και τις διαρροές της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα η Ηρώδου Αττικού συντηρεί τους υψηλούς τόνους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον πορτ παρόλ του Μαξίμου να συνεχίζει το «σκληρό πρέσινγκ» στη ΝΔ με δύο βασικά ερωτήματα: Ποια στάση τηρεί απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα 4,2 δισ. ευρώ το 2019 και αν συνεχίζει να θεωρεί την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων «ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς».

Σηκώνει το γάντι για το 4ο Μνημόνιο

Την ίδια ώρα, σηκώνοντας το γάντι για το 4ο Μνημόνιο το οποίο προτάσσει διαρκώς η ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος σε δήλωσή του τονίζει πως «η μονογραφή αλλά και η υπογραφή ενός τέταρτου Μνημονίου αποτελεί τον διακαή πόθο της ΝΔ και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διατυμπανίζει με θράσος τη δέσμευσή του πως όχι μόνο θα εφαρμόσει στο σύνολό του το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά θα προσθέσει και περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς για τον ίδιο αλλά ευτυχώς για τη χώρα και τους πολίτες, θα παραμείνει μόνο διακαής πόθος».

«Με τη στάση της η ΝΔ δεν βλάπτει την κυβέρνηση αλλά υπονομεύει την ίδια τη χώρα. Η χώρα όμως δεν θα παραδοθεί βορά στο αντικοινωνικό μένος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας πως η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.